María Neira (OMS) posa data per a tindre controlada la pandèmia: març de 2022

La directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut considera clau el procés de vacunació

La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, María Neira
La directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, María Neira / À Punt NTC

La directora del departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'espanyola María Neira, considera que si la vacunació avança com fins ara la pandèmia de Covid-19 podria estar controlada el març de 2022.

En declaracions a l'emissora catalana RAC1, l'endocrinòloga asturiana ha reconegut que la fi de la pandèmia "és cada vegada més notable", però ha recordat que cal aprofitar per a canviar el model de vida actual per a no cometre les mateixes errades.

"Dos anys és un període que ens fixem i segurament serà un temps raonable. Si ens posem a vacunar a la velocitat que hem anat fins ara, podríem veure fins i tot abans l'eixida d'aquesta situació tremenda", ha dit la metgessa espanyola.

Neira creu que "la fi està començant a estar cada vegada més present, però quan isquem de la pandèmia hem d'aprofitar per a ser millors i no oblidar aquestes lliçons".

"Cal aprofitar també perquè aquesta normalitat siga una millora de les condicions de vida. Hauríem de revisar un poc les nostres maneres de consum, de producció i d'estil de vida perquè la nostra salut estiga molt més protegida", ha assenyalat la responsable de Salut Pública de l'OMS.

La tercera dosi no, de moment

Preguntada sobre la necessitat d'inocular una tercera dosi de la vacuna, Neira ha dit: "Hem demanat una espècie de moratòria, d'esperar, com a mínim, fins a l'any que ve, fins que tinguem més informació i evidències i fins que un quaranta per cent de la població mundial puga tindre una primera dosi. Per a nosaltres, la tercera dosi, ara com ara, es pot posposar".

"Això no vol dir -ha aclarit- que, si després el virus és endèmic, en un futur, hi hauria uns grups vulnerables als quals es podria posar, però de moment posposem la tercera dosi fins que siga més equitativa. És una estratègia de protecció col·lectiva".

Sobre la vacunació dels menors de dotze anys, ha dit que de moment no ho veu necessari i que, amb la tornada a les escoles, es podrà avaluar si realment aquesta franja d'edat suposa un risc de contagis o no.

Sobre si és partidària d'obrir l'oci nocturn, com farà Madrid a partir de dilluns, Neira no ha volgut pronunciar-se, encara que no s'ha oposat "sempre que se seguisquen unes determinades mesures".

"Jo em concentraria en les mesures de prevenció que sabem que funcionen. Primer la vacunació. Hi haurà moltes persones vacunades entre els assistents. Després la ventilació, perquè en llocs interiors és on hi ha més risc de transmissió, i després les mesures de distància".

També et pot interessar

stats