María i José es mantenen com els noms més comuns a la Comunitat Valenciana

Entre els quinze més habituals, tant en dones com en homes, encara no hi ha cap dels noms que es van començar a posar de moda a partir dels anys 80 

Noms populars
Noms populars en una tarja

El pes demogràfic s’imposa i els noms més tradicionals segueixen encapçalant el rànquing dels més habituals a la Comunitat Valenciana, tant entre homes com entre dones.

Segons es desprén de l’actualització del padró continu d’1 de gener de 2020 que s’acaba de conéixer, al País Valencià viuen més de 64.000 dones que es diuen María i prop de 75.000 homes que es diuen José. Són els més comuns, prou per davant de María del Carmen i Antonio, que ocupen el segon lloc per sexes.

Per províncies, el màxim nivell de desagregació territorial que dona l’estadística oficial, a penes hi ha diferències. En el top de noms masculins d’Alacant està Antonio, mentre que el nom femení més habitual a València és María del Carmen.

Al llarg del temps, la llista de noms més populars ha anat canviant. Des que se'n tenen registres, abans de la dècada dels 30 del segle passat fins a la dècada dels 80, la tríada més habitual entre els xiquets valencians va ser sempre la mateixa: José, Antonio i Francisco. Depenent de l’any, l’orde podia patir algun lleuger canvi, però res més.

Entre les dones passava el mateix. María, Carmen i Josefa van ser sempre els noms més elegits fins als 80 per a les xiquetes valencianes. Des d’aleshores, però, van començar a aparéixer Lucía, Sofia, Paula i Alba, entre els més habituals.

De fet, els noms més freqüents entre els nascuts durant el 2019, de l’última anualitat de la qual coneixem dades, no tenen res a veure amb els que hem vist fins ara. 

Pel que fa als cognoms, García i Martínez, per aquest orde, continuen sent els més comuns a tota la Comunitat Valenciana, com també passa al conjunt d’Espanya. La distribució territorial de tots els cognoms es pot consultar directament en una aplicació que l’INE ha publicat en el seu web.

També et pot interessar

stats