Les mares fadrines batallen pel doble permís de paternitat

El Tribunal Superior de Justícia Europeu no aclareix si els progenitors solters poden acumular dos permisos i ara torna a decidir el Constitucional espanyol

Un grup de famílies monoparentals en un jardí de València / À Punt NTC

El Tribunal Superior de Justícia Europeu (TSJE) es posa de perfil i no aclareix si les mares o pares fadrins poden duplicar el permís laboral pel naixement d'un fill. És la resposta a la denúncia d'una treballadora de Sevilla. La pilota torna ara a la justícia espanyola. “Els nostres xiquets van als quatre mesos a la guarderia i les famílies amb dos progenitors poden estar el doble a casa”, exposava Mónica Jarrín, delegada de l’Associació de Mares Solteres per Elecció de la Comunitat Valenciana.

La jurisprudència espanyola és contrària al fet que un treballador, bé siga mare o pare fadrí, puga duplicar el permís de maternitat o paternitat per a igualar-se amb les famílies amb dos progenitors.

El Tribunal de Justícia Europeu evita resoldre esta situació, que afecta el dia a dia de dones com Leticia Ibáñez, que és mare fadrina per elecció. “Les setmanes de permís no són per a mi, són per al bebé. Ni tan sols podem transferir-les a un familiar”, lamentava. A parer seu, davant d'esta situació, “els xiquets d’estes famílies no tenen els mateixos drets”, per això denuncien la falta de comprensió de la seua situació.

“Et diuen ‘per a què vols més setmanes de permís?’, estàs així perquè ho has decidit tu... i sí, però això no pot discriminar el meu xiquet”, argumentava Ibáñez. A més, afigen que esta situació se suma a la dificultat per a conciliar. “Tot és per a mi a soles”, apuntava.

Tot i la inhibició del Tribunal Europeu, l’Associació de Mares Solteres per Elecció de la Comunitat Valenciana espera un pronunciament del Tribunal Constitucional, així com l'aprovació d'una llei de famílies, perquè els menors procedents de les monoparentals tinguen els mateixos drets que la resta.

També et pot interessar

stats