Desenvolupen una màquina capaç de reciclar tots els materials d’una sabata

Els instituts tecnològics del calcer, el joguet i el tèxtil d'Elda estan darrere d'aquesta tecnologia sostenible

Imatge del procés de reciclatge amb el demostrador d'indústria circular / À Punt NTC

Els instituts tecnològics del calcer, el joguet i el tèxtil han desenvolupat una màquina capaç de reciclar els seus productes. Aquesta és la demostració d’una indústria circular i s’ubica en una planta pilot de l’Ivace a Elda (Vinalopó Mitjà). En el futur permetrà recuperar i reutilitzar tots els materials d’articles com les sabates.

“El que no va al plàstic, ni va al vidre ni va al cartó és una mescla de materials que hui dia només pot anar a l’abocador”, explica Borja Mateu, investigador de medi ambient i sostenibilitat. “Volem demostrar a les empreses, la indústria i la societat que una altra forma de reciclatge és possible”, afegeix.

Maria Román, investigadora de materials polimèrics, conta a À Punt NTC que en una sabata podem trobar fins a quaranta tipus de materials, però el demostrador és capaç de separar els diferents components. “En el procés obtenim molts tipus de polímers i estem treballant per a reciclar-los”, afirma Román. 

Aquests són alguns exemples, però com s'ha fet el demostrador? “Hi ha diferents maquinàries: procedents del plàstic, de la mineria o del vidre. En aquest cas el que hem fet és combinar-les per a l’ús concret del calcer”, detalla Jerónimo Ruano, tècnic de la planta.

Una proposta econòmicament viable i ambientalment sostenible que ja desperta bastant interés, i és que ja són un centenar els industrials que l'han visitada en mig any.

També et pot interessar

stats