Manuel Gomicia, director general d'FP: "Cal fer un esforç social perquè la Formació Professional estiga en el lloc que li correspon"

La iniciativa "L'FP al carrer" exposa una mostra de les seues vint-i-cinc disciplines a la plaça de l'Ajuntament de València per a acostar-les a la població  

Clara Castelló entrevista Manuel Gomicia a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La Formació Professional obri les portes al públic des d'aquest divendres a la plaça de l'Ajuntament de València. La iniciativa "L'FP al carrer" exposa, amb exemples pràctics, quines són i com funcionen cadascuna de les vint-i-cinc disciplines de formació professional. L'estudiantat i el professorat dels centres públics protagonitzen un esdeveniment que es farà pròximament també a Castelló de la Plana i a Elx.

"L'FP sorgeix dels centres educatius perquè siga visible. L'alumnat ja la coneix, però cal que també ho faça la ciutadania", ha explicat a Les notícies del matí Manuel Gomicia, el director general de Formació Professional. Simulacres d'emergències i exhibicions de robòtica o cuina traslladaran aquests dies les múltiples possibilitats d'aquesta branca formativa.

Gomicia s'ha fet fort davant la demanda d'ocupació d'algunes disciplines, com les sanitàries, les del sector digital o les industrials i destaca l'alta ocupabilitat, de vora el 70%, que arriba al 100% en el cas de les disciplines informàtiques. "Quan acaba el curs, tots els que volen treballar, treballen", ha declarat.

Augmentar la consideració social

Malgrat els avanços en els últims anys i l'aposta decidida de les administracions, el director general d'FP reconeix que encara "està costant que impregne" una major consideració social en les famílies, no tant en l'alumnat, a diferència d'altres països europeus.

Les empreses són conscients del fet que necessiten tindre treballadors formats, però ara cal fer un esforç social perquè l'FP estiga en el lloc que li correspon", ha explicat Gomicia a la ràdio d'À Punt.

Entre els reptes a solucionar a curt termini ha destacat l'augment de l'oferta fora de les grans ciutats, ja que s'estan trobant que alumnes que volen cursar disciplines FP acaben estudiant Batxillerat.

Més de 100.000 alumnes estan matriculats en alguna de les vint-i-cinc disciplines d'FP que ofereix la conselleria d'Educació: el 35,41% —un de cada tres– dels que continua els estudis després de superar l'Educació Secundària Obligatòria. A la Comunitat Valenciana, de 604.409 titulats amb FP, el 21,66% és població entre els 25 i 64 anys, enfront del 22,20% de la mitjana espanyola.

També et pot interessar

stats