Manuel Broseta, Carmen Alborch i Blasco Ibáñez protagonitzen un mural de Paco Roca sobre drets humans

L’obra rememora la creació de la Facultat de Dret de la Universitat de València l'any 1499, la primera a Espanya 

Manuel Broseta, Carmen Alborch i Blasco Ibáñez protagonitzen un mural de Paco Roca sobre drets humans
Manuel Broseta, Carmen Alborch i Blasco Ibáñez protagonitzen un mural de Paco Roca sobre drets humans / Universitat de València

El professor Manuel Broseta, l'exministra Carmen Alborch i l'escriptor Vicent Blasco Ibáñez il·lustren un mural de Paco Roca i Martín Forés pintat en una paret de la Facultat de Dret de la Universitat de València, que representa la humanització de la justícia, els drets humans, el dret a la llibertat i els drets dels animals.

La pintura s'ha presentat aquest dilluns després d'un mes de treball "d’un dels encàrrecs de més dificultat", segons l'artista Paco Roca. L’obra rememora la creació de la facultat en 1499, la primera de Dret a Espanya.

El mural ha presidit l'acte d'obertura de la Setmana dels Drets Humans que organitza la Universitat de València, en el qual ha participat la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Paco Roca ha destacat que l'obra representa la humanització de la justícia en forma de dona que protegeix tot al voltant, els manifestants, els drets humans i dels animals, i en el qual apareixen figures carismàtiques com Broseta, Alborch i Blasco Ibáñez. Pel que fa a Martín Forés, ha explicat que s'han fet servir tècniques antigues i buscades en l'escenografia del barroc.

La ministra Ribera ha considerat que el mural suposa un record per a les generacions d'estudiants següents del paper de la justícia, els drets i les llibertats, conquestes que han de ser "acaronades i respectades sempre". Sobre les personalitats que il·lustren la pintura, ha assenyalat la lluita per les llibertades de Broseta —assassinat per ETA el 1992— i el sofriment d'una època, “l'alegria contagiosa" de Carmen Alborch i "totes les seues dimensions", però també la representació de la integració de les persones i el dret a la manifestació i la llibertat "per a continuar construint la societat a la que aspirem".

Acte d'obertura de la Setmana dels Drets Humans que organitza la Universitat de València
Acte d'obertura de la Setmana dels Drets Humans que organitza la Universitat de València / Universitat de València

Per la seua banda, la rectora s'ha referit als 40 anys de l'Estatut d'Autonomia, que apareix en una pàgina del llibre que sosté la Justícia en el mural com a norma institucional bàsica de la Comunitat Valenciana, i la recuperació de l'autogovern, i ha recordat que es continua treballant en la recuperació de la memòria dels que van ser separats dels seus càrrecs universitaris i empresonats.

Paco Roca i Martín Forés han donat, minuts abans de la inauguració, els retocs finals a l'obra, la figura central de la qual sosté un llibre obert amb l'article 10.1 de la Constitució espanyola sobre la dignitat de la persona i els seus drets inviolables, i l'1.2 de l'Estatut d'Autonomia valencià.

També et pot interessar

stats