Manifestacions massives pel Dia de la Dona

Més de 100.000 persones ixen al carrer en les principals ciutats de la Comunitat Valenciana.

Segons l'Assemblea de la Vaga Feminista al País Valencià, la manifestació del Dia de la Dona a la ciutat de València és la més massiva de les que s'han celebrat mai el 8 de març. Ho valoren com "una fita sense precedents que marca un abans i un després en la història de les reivindicacions feministes". Els col·lectius organitzadors calculen que la participació en la manifestació haurà superat les 100.000 persones. La Policia Nacional dóna la xifra de 30.000. 

La capçalera de la manifestació ha arribat al punt de cloenda, la plaça de la Mare de Déu, a les 19.30 hores. A les 21.00 encara hi arribava gent de la cua. En aquesta primera capçalera hi havia activistes del feminisme de diferents nacionalitats. Entre globus, flors i mans violetes, al ritme de les batucades i de les muixerangues, la manifestació ha recorregut els carrers del centre de València.

Per darrere del primer bloc, format exclusivament per dones, el segon, de caràcter mixt, on estaven els representants dels partits polítics, sindicats i associacions. Entre tots ells, el president de la Generalitat, Ximo Puig, la vicepresidenta, Mónica Oltra, l'alcalde de València, Joan Ribó i la rectora electa de la Universitat de València, Mavi Mestre

Entre els lemes més cridats: "Ens volem vives i lliures", "Si les dones s'aturen, es para el món", "Som el crit de les que no tenen veu" o "Vos ofén més una dona lliure que una dona assassinada".

A Alacant la manifestació també ha sigut multitudinària. La Policia Nacional calcula que 40.000 persones han eixit al carrer per a manifestar-se per la igualtat i la llibertat de les dones. A Elx, Gandia i Xàtiva les manifestacions també han ajuntat milers de persones.

Seguiment de la vaga

Respecte del seguiment de la vaga, la Intersidical Valenciana xifra en un 50 per cent el seguiment en l'educació. Segons les dades que ha facilitat la Conselleria, la incidència de la vaga ha sigut del 17,24 per cent. 

CCOO i UGT parlen del 100 per cent de seguiment de les parades de duies hores en ESO i les universitats. En sectors com l'agroalimentari o el de la neteja ha parat el 80 per cent del personal. En el comerç urbà, segons la Confederació de Comerciants i Autònoms de la Comunitat Valenciana, el seguiment ha estat entre el 5 i el 10 per cent. 

Durant el matí s'han produït diferents protestes i concentracions en moltes ciutats de la Comunitat Valenciana, la majoria sense incidents destacables. A València, la Policia Nacional ha desallotjat per la força un grup d'estudiants que intentava entrar a l'edifici del rectorat de la Universitat de València. 

El Dia de la Dona se celebra en tot el món amb mobilitzacions en més de 170 països. A Espanya, amb el lema unitari de "Si nosaltres parem, s'atura el món", han eixit al carrer centenars de milers de persones. A Barcelona, la Guàrdia Urbana dóna la xifra de 200.000 persones en la manifestació de la vesprada. A Madrid, segons la Delegació del Govern, s'han manifestat 170.000 persones.

També et pot interessar

stats