Les malalties professionals de les cambreres de pis seran reconegudes

Les mútues hauran d’acceptar malalties com la síndrome del túnel carpià, la bursitis i l’epicondilitis.

S’elaborarà una guia de bones pràctiques per a l’avaluació de riscos ergonòmics i psicosocials
S’elaborarà una guia de bones pràctiques per a l’avaluació de riscos ergonòmics i psicosocials

Després de les nombroses protestes i reivindicacions sobre la precarietat de la seua situació laboral i el desgast que els suposa , les cambreres de pis han aconseguit que les malalties derivades de la seua activitat professional siguen reconegudes per les mútues.

Com ha explicat en Les notícies del matí la portaveu de les cambreres de pis, Yolanda García, recentment “l’INVASAT va fer un estudi en el qual participaven 200 hotels, i el 66% de les cambreres de pis dels hotels pateixen alguna malaltia derivada del seu treball”.

Les negociacions entre el govern d’Espanya, els sindicats i les comunitats autònomes han fet que arriben a un acord sobre aquesta mesura, que inclou la síndrome del túnel carpià, la bursitis i l’epicondilitis o colze del tenista, tot i que el nombre de malalties assumides com a laborals podria veure’s augmentat en el futur.

Com han informat tant el sindicat CCOO com l’executiu canari, en la reunió de la mesa per la qualitat de l’ocupació en l’hostaleria el Ministeri de Treball s’ha compromés a l’emissió immediata d’una instrucció de la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social amb aquesta orde a les mútues.

A més, s’ha comunicat a l’Institut Nacional d’Estadística (INE) la necessitat d’un codi propi dins de la Classificació Nacional d’Ocupacions (CNO) per a les cambreres de pis, perquè tinguen autonomia pròpia en la font estadística i un seguiment més precís de les seues malalties professionals i accidents laborals.

Així mateix, s’elaborarà una guia de bones pràctiques per a l’avaluació de riscos ergonòmics i psicosocials, amb atenció especial a una perspectiva de gènere.

De totes maneres, per a García, encara que aquesta mesura suposa una millora, encara “hi ha moltes coses pendents, entre les quals una de les més importants és la regulació dels ritmes de treball”, i per això ha dit que seguiran lluitant per unes condicions de treball millors.

També et pot interessar

stats