Fer mal ús de les regletes pot ser perillós

Si s’endollen aparells que consumisquen més que la potència màxima que suporta la regleta es pot sobrecalfar i causar un incendi

Tindre una regleta amb molts aparells endollats al mateix temps pot ser perillós / À Punt NTC
Joan Miquel Llopis
20 de gener 2022 - 22:05

Pràcticament en totes les cases hi ha almenys una regleta com la que va causar l’incendi a la residència de majors de Montcada amb tots els endolls connectats, però les veus expertes adverteixen que és més perillós del que sembla. 

El fet que les regletes tinguen molts endolls no garanteix que suporte la potència que hi endollem, afirma a À Punt NTC Angélica Gómez, degana del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials. Un mòbil que s’està carregant consumeix poc però, si connectem més aparells, cal consultar el consum que fa cadascun perquè no es produïsca un sobrecalfament, explica. 

Perquè la clau no està en el nombre d’aparells, sinó en la potència total que suporta la regleta, assegura el director del Departament d'Enginyeria Electrònica de la Universitat Politècnica de València, Antoni Guill. Aquest màxim són 2.000 vats, una potència que considera “més que raonable” i que no s’hauria de superar mai, perquè es podria produir un incendi.

Els models més moderns incorporen un interruptor que limita l'ús de la regleta, però això no comporta una seguretat addicional perquè, si hi ha cap problema, no hi haurà una interrupció del diferencial de la casa, adverteix Guill.

També et pot interessar

stats