La majoria d'envelats fallers de València els muntaran el 12 de març

Comissions i veïnat pacten que les revetles se celebren, preferentment, els caps de setmana.

Uns envelats ocupant un carrer de València en una imatge d'arxiu
Uns envelats ocupant un carrer de València en una imatge d'arxiu

La majoria dels envelats fallers prendran els carrers de València el 12 de març, uns dies després del que inicialment volien les comissions que s’han reunit en la Mesa de Diàleg de les Falles, que presideix el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. A més, el col·lectiu fester, l’Ajuntament i les associacions veïnals i empresarials han pactat prioritzar la celebració de les revetles durant el cap de setmana amb l'objectiu de "guanyar en conciliació".

Concretament, el 10 de març podran començar a instal·lar els envelats que ocupen solars, mentre que a l’endemà els envelats podran ocupar els carrers sense trànsit. El 12 de març la totalitat dels envelats podran estar muntats, amb l'objectiu "que estiguen disponibles per al cap de setmana de la Plantà". Aquesta data és un poc posterior a la que els fallers demanaven inicialment. L'acord aconseguit entre els implicats en la festa afecta un dels punts "històricament més complex".

El pacte també s’ha estés a les cinc nits de revetles que tradicionalment s'han autoritzat del 15 al 18 de març i el dissabte anterior a la Plantà. En aquesta ocasió, la decisió col·lectiva ha sigut la de celebrar les revetles el dissabte 7 i també les nits del 16, 17 i 18, però no la del diumenge 15 –vespra de jornada laborable i nit de la Plantà–, que se celebrarà el dissabte 14, afavorint així el descans del veïnat. També es continuarà autoritzant una nit d’amenització musical dins dels envelats el divendres 13.

En les pròximes reunions de la Mesa de Diàleg s’abordaran altres aspectes relacionats amb la millora de la seguretat i la neteja, així com les mesures especials de protecció d’espais BIC de rellevància especial, com la Llotja, i evitar així desperfectes.

Prohibir el vidre i els pots

Les mesures pactades aquest dimarts se sumen a les adoptades en reunions anteriors pel ban de Falles, com ara les relatives a prohibir el botellot. Seguint aquesta línia, el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, ha llançat la proposta d’evitar les botelles de vidre i els pots en punts on es concentre molta gent durant la setmana fallera, com ara les mascletaes i els castells de focs d’artifici.

Cano, en declaracions al 20 h NTC, ha apuntat que és una iniciativa suggerida al col·lectiu faller perquè “la festa guanye en qualitat i la imatge de les Falles siga més positiva”. El responsable de Protecció Ciutadana ha indicat que encara estan estudiant-se quines sancions s’aplicarien als que incompliren aquest acord, però en qualsevol cas ha descartat el control en els accessos d’aquests espais.

També et pot interessar

stats