Madrid, tancat per a frenar la segona onada

No se sancionaran els incompliments de les restriccions ordenades per Sanitat fins que la justícia s'hi pronuncie.

Control policial després de l'entrada en vigor de les mesures restrictives
Control policial després de l'entrada en vigor de les mesures restrictives / JuanJo Martín (Efe)

Les mesures restrictives del Ministeri de Sanitat que afecten deu municipis de la Comunitat de Madrid amb alta incidència de coronavirus, entre els quals hi ha la capital, han entrat en vigor a les 22 hores d'aquest divendres. El govern d'Isabel Díaz Ayuso aplica així les mesures d'obligat compliment acordades pel Consell Interterritorial de Salut, que afecten vora 4,8 milions de ciutadans i restringeixen les entrades i les eixides dels municipis. A partir d'aquesta nit, també es limiten els aforaments i els horaris comercials.

La Comunitat de Madrid està pendent que els tribunals es pronuncien sobre les restriccions, ja que ha presentat a l'Audiència Nacional un recurs per a frenar-ne l'aplicació, en què al·lega que Sanitat envaeix les competències autonòmiques i limita drets fonamentals. El recurs no impedeix que entren en vigor, tot i que, segons han informat el conseller de Justícia, Enrique López, i el de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, no es multarà cap persona que incomplisca les mesures fins que la justícia les ratifique.

López ha subratllat que el recurs defén “l'estat de dret, l'autogovern i les competències” i que s'ha interposat “sobretot per a protegir millor la salut dels madrilenys”. Així mateix, ha afirmat que les noves mesures “provoquen o poden provocar el caos a conseqüència de la forma en què estan redactades”, ha demanat “disculpes” als ciutadans, però ha remarcat que el govern autonòmic no pot “fer una altra cosa”. La via judicial, però, l’ha criticada el vicepresident de l'executiu madrileny, Ignacio Aguado, que s'ha mostrat partidari de buscar acords amb el govern central per a “millorar” l'orde del ministeri.

També et pot interessar

stats