Madrid i l'àrea metropolitana de Barcelona es mantindran en la fase zero

Sí que hi passaran les províncies d'Andalusia i Castella-la Manxa que no hi passaren la setmana anterior.

El Ministeri de Sanitat ha anunciat els territoris que passaran dilluns a la fase 1
El Ministeri de Sanitat ha anunciat els territoris que passaran dilluns a la fase 1 / Marta Galindo.

La Comunitat de Madrid i la ciutat de Barcelona, a més de l'àrea metropolitana, així com unes poques zones de Castella i Lleó seran els únics territoris de l'estat espanyol que es queden en la fase 0 de la desescalada. La resta de zones que estaven en la fase inicial avançaran a la fase 1.

Era una informació que oferien aquesta vesprada el ministre de Sanitat, Salvador Illa, qui ha comparegut en roda de premsa amb el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Han informat dels detalls respecte dels territoris que, sense passar de la fase 0, es beneficien d'algunes noves mesures d'alleujament.

És el cas de Barcelona o Madrid, on s’elimina la cita prèvia dels xicotets comerços, es permeten les visites a museus o biblioteques amb un terç de l’aforament, s’amplia fins a 10 els assistents als vetlatoris o es permeten les celebracions als espais de culte, sempre que l’ocupació màxima siga un terç de l’aforament.

La presidenta, Isabel Díaz Ayuso, va avançar dijous, després d'una reunió amb Illa, que el Ministeri no semblava “estar disposat" a que Madrid passe de fase. Aquesta comunitat autònoma havia tornat a demanar passar a la fase 1, després de la negativa del govern espanyol a la proposta de la setmana passada.

Fernando Simón ha atribuït a la impossibilitat de detectar nous casos, a partir dels sospitosos, com un dels entrebancs perquè Madrid no haja avançar en la desescalada. “La situació és molt favorable a Madrid”, però els recels sobre els casos no detectats i la possibilitat que eixos casos puguen causar contagis han frenat l’avanç cap a la fase 1.

Respecte a la fase 1, Illa també ha anunciat diverses mesures de relaxació. Es permetrà la caça i la pesca, es permetrà als locals comercials de més de 400 metres obrir si delimiten únicament un espai de 400 metres per a la venda de productes i queda a criteri de les comunitats autònomes l'obertura dels centres de dia.

Passen la resta de territoris

La resta de Catalunya sí que avançarà de fase, com també la Comunitat Valenciana en el seu conjunt, Màlaga i Granada (els dos territoris d'Andalusia que quedaven en la fase 0), Albacete, Ciudad Real i Toledo (que s'uniran a una fase on ja estan Conca i Guadalajara), així com els territoris de Castella i Lleó que estaven en la fase inicial. En aquesta última autonomia queden algunes zones sanitàries, una minoria, en la fase 0.

A més, les quatre illes que van començar la desescalada, avançaran dilluns a la fase 2. El Hierro, La Graciosa i La Gomera, de les Canàries, i Formentera, de les Balears, van començar la fase 1 el 4 de maig i, dues setmanes després, el dilluns 18, iniciaran la penúltima fase abans d'arribar a la nova normalitat.

D’acord amb aquestes dades, 14 milions de ciutadans, el 30% del conjunt d’estat són els que es queden en la fase zero. Vora 45.000 habitants, de territoris insulars, estaran a partir de dilluns en la segona fase. El director del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries ha assenyalat que les decisions de la desescalada s’han basat “en les propostes de les comunitats autònomes” i els criteris sanitaris establerts, des de la setmana passada, que va exposar el Ministeri de Sanitat.

També et pot interessar

stats