"En ma casa sempre hi ha arròs: arròs amb quètxup, arròs amb ou... Peix quan puc, i congelat".

A la Comunitat Valenciana hi ha 44.000 llars encapçalades per una dona sola, amb fills i filles a càrrec, el 67% es troba en risc d'exclusió social segons Save the Children

Les mares s'enfronten a majors nivells de precarietat i pobresa, així com a majors dificultats per a conciliar criança i ocupació
Les mares s'enfronten a majors nivells de precarietat i pobresa, així com a majors dificultats per a conciliar criança i ocupació / Save the Children

Raquel viu a València i té un fill de 9 anys i una filla de 2. Treballa netejant llars i de lloguer paga 500 €, quasi la totalitat del sou alguns mesos. El que li sobra —quan ocorre—, ho destina a pagar la llum i l'aigua. "Ens hem hagut de privar de moltes coses", ha explicat esta mare. "Nosaltres no esperem l'estiu com altres persones que tenen plans de viatjar. A nosaltres els diners no ens arriben, ens falten per al mes. En ma casa sempre hi ha arròs: arròs amb quètxup, arròs amb ou... Les coses bàsiques. Peix quan puc, i congelat".

El cas de Raquel és un exemple de la situació en què viuen el 67,5% de famílies monomarentals de la Comunitat Valenciana que està en risc de pobresa o exclusió social, segons ha afirmat Save The Children en un comunicat emés amb motiu del Dia de la Mare.

"Volem posar el focus en les famílies més empobrides. Les famílies on és una dona sola la que du tot el pes de la família, la que ha de conciliar, una família amb només un sou". ha explicat a À Punt NTC Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana. "Hem de posar en funcionament els mecanismes perquè ser una mare sola en la família no siga motiu per a estar en situació de pobresa".

"Les dones estan exposades a una major precarietat i pobresa laboral"

Al nostre territori hi ha més de 44.000 llars encapçalades per una dona sola, amb fills i filles a càrrec en esta situació, segons dades de l'Enquesta de condicions de vida 2023 de l'lNE. Un 31,5% de les famílies monomarentals es troben, a més, en una situació de pobresa "extrema", indica l'entitat.

"Les dones estan exposades a una major precarietat i pobresa laboral, el que influeix perquè les taxes de pobresa siguen desproporcionadament elevades. Açò és el caldo de cultiu perfecte perquè acaben en una situació de pobresa", ha assenyalat Hernández.

"Un 67,5% de familíes monomarentales de la Comunitat Valenciana està en risc de pobresa o exclusió social"

D'acord amb les dades facilitades per l'ONG, a Espanya hi ha més de 535.000 llars encapçalades per una dona sola amb fills. La meitat d'estes llars viuen sota el llindar de la pobresa i moltes travessen "serioses dificultats econòmiques". Seria el cas d'una llar amb una dona i dos menors, que ingressa menys de 17.583,20 € a l'any. El salari mínim interprofessional seguiria sense permetre'ls eixir de la pobresa, ja que actualment és de 15.876 € bruts a l'any.

Prestació a la criança i "reconfigurar" la renda valenciana d'inclusió

Per a Save the Children, la solució del problema requereix "una combinació de polítiques" que deuen entendre's "com una inversió en igualtat de gènere i, a la vegada, en la infància, ja que contribuiran al ple desenvolupament dels fills i filles d'estes mares, i els garantiran el benestar present i futur".

En este sentit l'entitat subratlla que Espanya "és un dels pocs països europeus que no compta amb una prestació universal a la criança".

"Demanem una prestació universal per fill a càrrec", explica Rodrigo Hernández, "i que la renda valenciana d'inclusió pose el focus en eixes dones perquè puguen donar als fills el que necessiten per a tindre el millor desenvolupament possible".

L'ONG sol·licita també "reconfigurar" la renda valenciana d'inclusió perquè amplie "tant les quanties com les persones beneficiàries i que prioritze este tipus de famílies". "És fonamental que el Consell redoble els esforços perquè cap d'estes famílies es quede darrere", assegura Hernández.

També et pot interessar

stats