Luis Enjuanes (viròleg): "Ens queda mascareta per a estona"

Els experts sanitaris remarquen la importància d'aconseguir una vacunació global i de mantindre la prudència davant una pandèmia que encara està en marxa

El viròleg valencià Luis Enjuanes al laboratori
El viròleg valencià Luis Enjuanes al laboratori / EuropaPress

La pandèmia està lluny de ser passat i cal no abaixar la guàrdia. Experts i professionals sanitaris han coincidit aquest dilluns durant el simposi sanitari organitzat pel digital El Español i Invertia a remarcar la importància de mantindre les mesures per a evitar la propagació del virus, alhora que s'avança en la vacunació massiva i global, com a mesures a curt termini. "Encara ens queda mascareta per a estona", ha resumit Luis Enjuanes, viròleg valencià del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Per la seua banda, la viròloga i immunòloga Margarita del Val ha defensat que l'evolució de la vacunació apunta que les pròximes onades seran menys intenses en hospitalitzacions. Tot i això, de Val ha demanat prudència fins a passar el pròxim hivern. La investigadora ha remarcat la importància tant de la vacuna com de ventilar els espais correctament. Del Val ha advertit que serà difícil frenar l'aparició de variants més transmissibles si no es vacuna a tot el món.

En la primera part de l'esdeveniment, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, també ha apostat per seguir vacunant la població i ha fet una crida a aquells que no han rebut encara les dosis perquè es vacunen i per a la cooperació mundial. "Tenim un deure amb la humanitat que no poden eludir i per això el Govern d'Espanya assumeix que hem de compartir el coneixement, augmentar la producció i agilitzar la distribució perquè ningú es quede arrere", ha resumit. "Només si reforcem les capacitats de tots els sistemes sanitaris estarem preparats per a enfrontar-nos a futures amenaces transfrontereres", ha afegit.

La ministra ha mencionat que la pandèmia deixa algunes lliçons: la importància del sector públic, d'una reacció conjunta i coordinada dels àmbits públic i privat, i la necessitat de reforçar els sistemes públics de salut. I en aquest context ha assegurat que el govern està treballant per a millorar el sistema de salut pública i, a més, ha remarcat que hi ha projectat un centre estatal de salut pública; també ha dit que es treballa per a millorar el sistema de vigilància epidemiològica i les capacitats preventives, per a diversificar el subministrament de material sanitari i per a millorar la producció a Espanya. I ha anunciat que el Ministeri posarà en marxa un procés d'avaluació de l'acompliment professional del Sistema Nacional de Salut (SNS) durant el transcurs d'aquesta pandèmia, que "segur que aportarà un coneixement de gran utilitat".

Al llarg de la seua intervenció, Darias ha defensat que Espanya s'ha convertit en un referent internacional tant en la campanya de vacunació com pel comportament "altament responsable" de la majoria de la població, per l'obertura d'escoles i la donació de vacunes. Espanya ha donat ja més de sis milions de dosis a altres països. També ha mencionat que Espanya es troba actualment en un "nou escenari" pel que fa a la pandèmia.

També et pot interessar

stats