Localitzen un cabirol a la ruta botànica del riu Millars a Vila-real

És la primera vegada que es detecta la presència d’un animal d’aquesta d’espècie des que hi ha vigilància al paisatge protegit.

La presència del cèrvid demostra que el Millars s’està convertint en un corredor verd.
La presència del cèrvid demostra que el Millars s’està convertint en un corredor verd.
18 d'agost 2018 - 14:30

Els guardes rurals del Consorci del riu Millars han localitzat un exemplar de cabirol (Capreolus capreolus) en plena ruta botànica. Concretament, els treballadors l’han vist a la ruta del botànic Calduch, a la vora dreta del riu Millars, al terme de Vila-real. És la primera vegada, des que hi ha servei de vigilància, que es detecta la presència d’un cabirol al paisatge protegit de la desembocadura del riu Millars. Fins ara, el servei de guardes rurals havia constatat la presència, més o menys contínua, d’animals com ara la llúdria, els teixons, les fagines, les genetes, els porcs senglars i, per descomptat, d’una gran quantitat d’aus aquàtiques.

Els experts diuen que la presència d’un cabirol a escassos 10 quilòmetres del mar Mediterrani és molt estranya, ja que són animals eminentment forestals. De fet, els cabirols són coneguts popularment com els follets del bosc per la seua capacitat extraordinària de camuflar-se entre el fullatge i passar totalment desapercebuts.

La localització d’aquet cèrvid és important per al paisatge protegit de la desembocadura, ja que demostra que el riu Millars s’està convertint en un corredor verd capaç de connectar l’interior muntanyós amb la plana castellonenca. Una espècie d’autopista verda per on la fauna és capaç de moure’s des de les comarques d’interior fins a les de la plana i evitar, així, carreteres, autopistes i la via del tren.

Des de fa uns 20 anys, els cabirols escometen un procés de recolonització extraordinari a la Comunitat Valenciana. La seua entrada a la província de Castelló es va iniciar per la zona de Penyagolosa, que connecta les províncies de Castelló i Terol, concretament els primers albiraments van ser a Vistabella, molt a prop del llogaret de l’Estrella, al terme de Mosquerola. Des d’aleshores, els cabirols han tingut una expansió extraordinària pertot arreu del territori de les comarques del nord. De fet, fa uns dies es van localitzar diversos exemplars de cabirol al parc natural del Desert de les Palmes, al terme de Benicàssim.

També et pot interessar

stats