Llum verda al transvasament de 20 hm³ del Tajo al Segura

L'aportació d'aigua duia paralitzada des del 9 d'agost per un problema burocràtic.

Es tracta d'una aportació d'aigua des de la capçalera del Tajo, procedent dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía
Es tracta d'una aportació d'aigua des de la capçalera del Tajo, procedent dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía / Europa Press

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest divendres el transvasament de 20 hectòmetres cúbics del Tajo-Segura que estava pendent des del 9 d'agost per un problema burocràtic i que permetrà abastir les províncies d'Alacant i de Múrcia.

Es tracta d'una aportació d'aigua des de la capçalera del Tajo, concretament des dels embassaments d'Entrepeñas i Buendía, que va ser acordada en la Comissió Central de l'Explotació del Transvasament Tajo-Segura i que ara ja té el vistiplau del govern central.

En la reunió de la comissió es va constatar que els embassaments es trobaven en el nivell 3, ja que comptaven amb 652,2 hectòmetres cúbics. Açò permet autoritzar un volum màxim de fins a 20 hectòmetres al mes de forma discrecional, però motivada. D'acord amb la valoració tècnica, tot i que es duga a terme un transvasament mensual amb aquestes característiques, el sistema estaria en condicions hidrològiques excepcionals durant tot el trimestre i no s'arribaria al nivell 4 o l'absència d'excedents, tal com es detalla en el BOE.

A hores d’ara, encara no ha arribat l'aigua promesa al camp d'Alacant, i això dificulta el regadiu dels cultius d'hortalisses d'Elx i Oriola. La conca hidrogràfica del riu Segura es troba al 24,30% de la capacitat, unes xifres que, a pesar de ser preocupants, no arriben a les registrades durant la mateixa setmana de l'any 2017, quan comptava només amb 2017 hectòmetres cúbics (ple al 18,16%).

Els agricultors adverteixen que, si el transvasament no es fa de manera immediata, perilla la presència dels productes en els mercats a la tardor. José Antonio Andújar, vicepresident del Sindicat de Regants del Tajo-Segura, considera que retardar-lo només crea "un problema innecessari".

A més, el sindicat de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura i la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana van enviar ahir dijous una carta al president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, en què li reclamaven una reunió per a intentar desbloquejar la situació que viu el camp alacantí per falta d'aigua.

La reacció de l'executiu central no ha tardat a produir-se, encara què, de moment, els 20 hectòmetres cúbics continuen embassats als pantans d'Entrepeñas i Buendía.

També et pot interessar

stats