Llum verda del govern espanyol a la macroplanta solar de 352 hectàrees a la Plana Baixa

El projecte Arada Solar, promogut per l'empresa noruega Statkraft, podrà continuar la tramitació, però haurà de desenvolupar-se atenent a una cinquantena de condicions per a alleugerir l'impacte mediambiental

Un dels parcs solars que ha instal·lat Statkraft a Espanya
Un dels parcs solars que ha instal·lat Statkraft a Espanya / 'À Punt NTC'

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha donat el primer vistiplau a la macroplanta solar projectada a la comarca de la Plana Baixa per Arada Solar, filial de la multinacional noruega d'energies renovables Statkraft. El departament liderat per la ministra Teresa Ribera, en funcions, ha emés una declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable de la infraestructura, necessària perquè poguera continuar la tramitació. La resolució, publicada aquest dimarts en el Butlletí Oficial de l'Estat, dona llum verda tant a la planta fotovoltaica com a la línia subterrània d'evacuació que l'acompanya i que connectarà amb una subestació a Betxí. No obstant això, la DIA reconeix l'impacte mediambiental que suposa el projecte i imposa una cinquantena de condicions per a permetre'n el desenvolupament.

El projecte impulsat per Arada Solar a la Plana Baixa ocuparà més de 352 hectàrees de terreny, tindrà una vida útil estimada de 45 anys i s'estendrà sobre els termes municipals de la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa. En la planta s'instal·laran vora 339.000 plaques fotovoltaiques, segons s'assenyala en la descripció de la infraestructura. A més, tindrà aparellada una subestació elèctrica perquè evacuen les instal·lacions que estarà connectada a través d'una línia de mitjana tensió de quasi 18 quilòmetres de llarg que discorrerà pels municipis de la Vall d'Uixó, Nules, Borriana, les Alqueries, Vila-real i Betxí. Aquesta població serà el punt final de la xarxa d'evacuació de l'energia que genere la nova planta, amb una potència nominal de 155 kW.

La promotora Arada Solar assegura que la macroplanta tindrà capacitat per a produir aproximadament 341 GWh anuals i subministrar unes 95.000 llars. A més, evitarà l'emissió a l'atmosfera de més de 55.000 tones de diòxid de carboni. S'estima que les obres comencen el segon semestre del 2024, amb una inversió pròxima als cent milions d'euros, dels quals quatre es destinaran a pagar impostos locals, segons xifres de la mateixa firma. Statkraft calcula que la construcció de les instal·lacions generarà vora 300 llocs de treball. Assenyala també que vol contribuir a descarbonitzar el sector tauleller impulsant sistemes de producció i abastiment d'hidrogen verd amb la col·laboració del Grupo Gimeno.

En la DIA, tot i que favorable, el Ministeri de Transició Ecològica adverteix que el projecte d'Arada Solar haurà de complir una sèrie de "mesures preventives, correctores i compensatòries" perquè l'impacte sobre el medi ambient siga mínim. En concret, després d'estudiar diversos informes elaborats per la Generalitat i les al·legacions de fins a díhuit actors, entre persones físiques i jurídiques, el Ministeri fixa 55 requisits per a la macroplanta, sense els quals no podrà materialitzar-se. Són condicionants per a garantir la protecció d'elements de l'entorn com el terra, l'aigua, la fauna, la qualitat de l'aire o els espais naturals, entre d'altres.

També et pot interessar

stats