La llum torna a pujar i aquest serà el dissabte més car de la història

El preu de l'electricitat ha augmentat aquest dissabte un 15% fins a situar-se en 239,53 euros el megawatt hora

Una persona canvia una bombeta de llum
Una persona canvia una bombeta / Marta Fernández (Europa Press)

El preu de l'electricitat en el mercat majorista ha augmentat aquest dissabte un 15% fins a situar-se en 239,53 euros el megawatt hora (MWh), el que serà el preu més alt de la història un dissabte i el segon més alt aquest mes.

Amb aquesta pujada, la llum serà un 8% més cara que el dissabte passat i multiplica per més de sis el valor que va marcar el segon dissabte de desembre de 2020 (36,27 euros).

A més, el preu de l'electricitat es tornarà a situar per damunt dels 200 €/MWh, un valor que es va assolir pràcticament en el 70% dels dies d'octubre, en el 45% dels dies de novembre i en nou de les onze primeres jornades de desembre.

Per franges horàries, el preu màxim es registrarà entre les 18:00 i les 19:00 hores, amb 292 €/MWh, mentre que el mínim serà de 201,06 €/MWh entre les 4:00 i les 5:00 de la matinada.

El segon preu més alt de desembre

El preu d'aquest dissabte, dia en què disminueix l'activitat econòmica i la demanda energètica és menor, és el segon preu més alt de desembre, només per darrere dels 247,21 €/MWh del passat dia 1.

Des que va començar el mes, el preu mitjà de l'electricitat s'ha situat en 201,08 €/MWh, un 4% més que la mitjana registrada durant el mes de novembre (193,43 €/MWh), i lleugerament per sobre de la d'octubre (200,06 €/MWh), el mes més car fins ara.

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a la qual estan acollits prop d'onze milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament en el mercat lliure.

L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas en els mercats internacionals, que s'empra en les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).

També et pot interessar

stats