La llum marca aquest dilluns el preu més alt del 2022: 244,67 €/MWh

La xifra quasi triplica la registrada fa un any, quan es van pagar 64,51 euros/MWh

Imatge d'arxiu d'una factura del consum de llum, que continua pujant de forma històrica
Imatge d'arxiu d'una factura del consum de llum, que continua pujant de manera històrica

El preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista per a aquest dilluns és vora un 15% superior al de diumenge,  244,67 euros el megawatt hora (MWh). Aquest és el preu més alt des del principi d'any.

La xifra és també la més alta registrada des del 24 de desembre del 2021, quan es va pagar a 311,02 euros/MWh. 

Per trams horaris, el preu màxim de la llum es donarà entre les 19 i les 20 hores, amb 285,68 euros/MWh, mentre que el mínim, de 209,55 euros/MWh, es registrarà entre les 4 i les 5 hores, segons dades provisionals publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia. 

Respecte de fa un any, el preu per a aquest dilluns és un 279,27% més car que el que es va registrar el 17 de gener del 2021, de 64,51 euros/MWh.

Aquests preus repercuteixen directament en la tarifa regulada, a la qual s'han acollit quasi 11 milions de consumidors i que serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament en el mercat lliure.

L'encariment durant els últims mesos en el mercat elèctric s'explica, fonamentalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂), en màxims històrics enguany.

El govern espanyol ha ampliat fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum que paguen totes les persones consumidores amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant.

També et pot interessar

stats