La lluita contra l'obsolecència programada perd enemics

TeSo, una de les poques associacions a la Comunitat Valenciana dedicades a reciclar ordinadors, pot desaparéixer per perdre el local on treballa.

La lluita contra l\'obsolecència programada perd enemics
La lluita contra l'obsolecència programada perd enemics

Del fem a cobrar vida nova. Prop de dos mil equips informàtics s'han pogut reutilitzar a la Comunitat Valenciana en els últims díhuit anys gràcies al treball de l’associació Telecomunicaciones Solidarias (TeSo). L’organització va sorgir com a resposta a una realitat, moltes empreses es desfan dels ordinadors quan encara poden ser útils. El ritme frenètic que imposa la tecnologia va espentar un grup de persones voluntàries a plantar-li cara.

Tot i això, el servei que presten està en perill. TeSo ha d'abandonar el local on ha realitzat aquesta tasca els últims quatre anys, l’antic col·legi del Pare Jofré, en el barri de Tormos de València, una cessió del consistori de la ciutat, que ara han de deixar perquè l’ajuntament vol dedicar-lo a altres activitats. Així es pot llegir en el seu web, on s’assenyala que no arrepleguen material fins que canvie la seua situació.

Imatges del centre que ha ocupat TeSo els últims quatre anys / TeSo

“Entenem que els projectes que tinga l’ajuntament per al local siguen totalment raonables, però pensem que ocupem un sector en el voluntariat important a la Comunitat Valenciana”, ha assenyalat Salva Contell, voluntari de l’associació. Es tracta d’una de les poques organitzacions que fa aquesta tasca en el nostre territori. Solen arreplegar una mitjana de cent ordinadors a l’any.

Els destinataris d’aquests equips eren associacions, ONG i col·legis. Van començar a reciclar equips quan conceptes com l’obsolescència programada o el reciclatge encara no eren tan habituals i coneguts com hui dia. Tenen por que, si no poden trobar un local on realitzar la seua activitat hagen de desaparéixer. “Seria una pena que haguérem d’acabar així”, ha dit Salva Contell.

També et pot interessar

stats