Les llúdries tornen al riu Túria

La millora dels ecosistemes fluvials i les pluges han afavorit la seua presència, amenaçada durant dècades.

Les llúdries van estar prop de desaparéixer dels rius durant la segona meitat del segle XX
Les llúdries van estar prop de desaparéixer dels rius durant la segona meitat del segle XX / Arxiu

El tram del riu Túria al seu pas per Quart de Poblet torna a albergar una colònia de llúdries després de dècades en què aquesta espècie ha estat amenaçada de desaparéixer dels rius.

Així ho ha fet públic la Fundació Limne, que es dedica a la conservació d'espais aquàtics, després que alguns dels seus voluntaris hagen constatat la seua presència a partir de pistes com la troballa d'excrements amb els quals les llúdries marquen territori, així com les seues petjades i restes de preses.

Les llúdries van estar prop de desaparéixer dels rius durant la segona meitat del segle XX. Van quedar tan sols alguns exemplars en la conca del castellonenc riu Bergantes, i ara, el rastre a Quart de Poblet i a Paterna demostra que tornen a reclamar el seu espai.

La millora en la qualitat dels ecosistemes fluvials, tant de l'aigua com de la ribera, propicien el ressorgiment de la llúdria en els rius, on troben menys pressions, més disponibilitat de preses, connectivitat entre espais naturals i una millor qualitat.

Les fundacions organitzadores d'aquest estudi han assenyalat que s'ha produït una important expansió de llúdries a les comarques del nord d'Alacant, on han colonitzant la pràctica totalitat del Serpis, un riu en què no se'n tenien dades des dels anys seixanta.

També et pot interessar

stats