Les llistes d'espera quirúrgiques es redueixen 23 dies en l'últim mes

Hi ha vora 55.000 valencians esperant per a una operació, 3.000 menys que el 2018.

VÍDEO | Les llistes d\'espera quirúrgiques es redueixen 23 dies en l\'últim mes

Les llistes d'espera per a les operacions quirúrgiques s'han reduït en 23 dies a la Comunitat Valenciana en l'últim mes. És el balanç que ha fet la consellera de Sanitat, Ana Barceló, respecte a les dades del mes de gener. Concretament, s'ha reduït la llista d'espera de 113 a 90 dies.

La responsable de Sanitat ha destacat que, des del mes de setembre, en què les llistes d'espera eren de 133 dies degut principalment al tancament de quiròfans a l'estiu i a les vacances dels professionals, s'han reduït les llistes d'espera en 43 dies. Això situa el termini mitjà d'espera actual en 90 dies. Barceló assegura que la reducció ha sigut gràcies al pla de xoc que enviava algunes operacions a hospitals privats. Així, les dades finals van determinar que el 2019 es van fer un total de 385.246 cirurgies programades.

La consellera ha accentuat la reducció de pacients en llista d'espera respecte de l'any passat. Concretament hi ha 54.303 persones que esperen per a una operació, 3.000 menys que el 2018.

Barceló també ha anunciat que a final del mes de gener presentarà un altre pla de xoc per a pal·liar la demora amb un pressupost de 35 milions d'euros, així com la contractació de 128 professionals.

Respecte a les complicacions pròpies de l'hivern, en què la grip i els problemes respiratoris suposen gran part de les atencions mèdiques, Ana Barceló ha assegurat en el 20 h NTC, que ja s'ha activat un pla en què s'han contractat 176 professionals per a reforçar els serveis sanitaris d'urgències per evitar la saturació.

Així mateix, ha dit que no té cap problema en comparéixer per explicar totes les dades al respecte, així com per a respondre a totes les preguntes de l'oposició.

El PPCV adverteix del “maquillatge” del Botànic

El portaveu de Sanitat del PP en les Corts, José Juan Zaplana, ha advertit que les llistes d’espera presentades pel Consell “alcen moltes suspicàcies” i ha apuntat al “maquillatge” d’aquestes. “Tot sembla indicar que la Conselleria ha congelat l’entrada de pacients en les llistes durant els últims mesos per a poder cuinar les dades”, ha criticat.

Zaplana ha indicat que “el Consell s’ha llevat els complexos” i s’ha adonat que la col·laboració publicoprivada és en certes situacions “una via necessària per a descongestionar el sistema”. Des del PPCV asseguren que sol·licitaran les dades detallades per a comprovar que els llistats no s’han congelat per falta de mitjans.

També et pot interessar

stats