Les llistes d'espera quirúrgica superen els cinc mesos

Unes 61.700 persones estan pendents d'una intervenció.

Les llistes d'espera quirúrgica superen els cinc mesos
Les llistes d'espera quirúrgica superen els cinc mesos

A la crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus, ara s'uneix un altre problema a què s’ha d’enfrontar la sanitat pública. Després de la parada de les intervencions quirúrgiques no urgents per la Covid-19 i de l'arribada de l'agost amb un menor nombre de professionals treballant, la llista d'espera per a una operació ha augmentat fins als 157 dies, més de cinc mesos, fet que suposa un augment de deu dies més que en el mes anterior; i una xifra rècord en els últims cinc anys.

Actualment, hi ha només a la Comunitat Valenciana unes 61.700 persones pendents d'una intervenció quirúrgica; i els hospitals públics no han recuperat el ritme de treball que tenien abans de març. De fet, la majoria dels centres encara no han tornat a doblar horaris i operar de vesprada, com es feia abans gràcies al pla d'autoconcert.

Les especialitats més afectades són la cirurgia traumatològica i la pediàtrica, amb 6 i 7 mesos d'espera mitjana. També els que tinguen problemes de vesícula, que han d'esperar un 15% més de temps que al juliol, o els que esperen per a un implant de pròtesi de maluc o genoll que han d'esperar un mes més que en el mes anterior.

D'altra banda, les intervencions que sí que mantenen un bon ritme respecte a la llista d'espera són les que fan referència a les cataractes i les varius. Les dues milloren i ha disminuït el nombre de dies perquè una persona puga ser operada d'aquestes afeccions gràcies al pla de xoc que va implantar la Conselleria de Sanitat per a poder derivar operacions a la sanitat privada.

També et pot interessar

stats