La llista d'espera quirúrgica puja a 150 dies a la Comunitat Valenciana

Més de la meitat dels pacients que esperen per a ser operats són per patologies menors d’oftalmologia i cirurgia ortopèdica o traumatològica. 

Quiròfan de l'Hospital provincial de Castelló
Quiròfan de l'Hospital provincial de Castelló / GVA

La llista d'espera quirúrgica per a ser intervingut als hospitals de la Comunitat Valenciana ha pujat a 150 dies de retard el mes de febrer, segons dades de la Conselleria de Sanitat Universal.

En aquests moments la demora se situa en els mateixos nivells que al mes de maig de l'any passat, 150 dies, quan va començar a repuntar a causa de la pandèmia. Uns mesos després, al novembre, el retard iniciava una tendència a la baixa i passava dels 132 dies a l'octubre als 120. No obstant això, la irrupció de la tercera onada del coronavirus va obligar a reorganitzar els serveis assistencials i va tornar a elevar la demora als 125 dies al desembre, mentre que al gener ja eren 142. 

 

La pandèmia ha interferit en el ritme de les intervencions quirúrgiques, ja que en determinats moments s'ha hagut de reduir l'activitat quirúrgica dels hospitals per a poder assumir la càrrega assistencial de pacients de Covid-19, en els moments de més pressió assistencial.

Segons ha indicat la secretària autonòmica d'Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, "hem hagut de reorganitzar tot el sistema sanitari, inclosos els quiròfans, per a poder cobrir les necessitats assistencials en cada moment de la pandèmia. Ha sigut un treball molt costós, sobretot en els moments de major pressió assistencial, però que ha posat de manifest l'esforç dels professionals sanitaris i la capacitat del nostre sistema sanitari".

Andrés també ha destacat que "els recursos assistencials ja estan reprenent l'activitat habitual gràcies a la baixa incidència del coronavirus en aquests moments. Per tant, aquesta reactivació assistencial, juntament amb el pla d'autoconcert i el pla de xoc, permetran reduir la demora estructural sempre que la situació epidemiològica ho permeta”.

Més del 50% en espera són d'oftalmologia i traumatologia

En els moments de més pressió assistencial s'han realitzat no sols les intervencions quirúrgiques urgents i no demorables, sinó també aquelles operacions que s'han considerat prioritàries, segons informa Sanitat. 

A hores d’ara, hi ha 70.369 persones en llista d’espera quirúrgica en tots els departaments de salut valencians. La majoria amb patologies menors, i més de la meitat, 37.000, són d'oftalmologia, de cirurgia ortopèdica o traumatologia.  

També et pot interessar

stats