Lletrats de l’administració de justícia defenen l’actuació de la jutgessa del cas Sala

El primer veredicte establia que Miguel López era culpable d'assassinat, però va ser declarat no culpable en segona votació.

El gendre de la víctima, Miguel López, en una imatge d'arxiu
El gendre de la víctima, Miguel López, en una imatge d'arxiu

Els lletrats de l’administració de justícia del partit judicial d’Alacant, reunits aquest dimecres en junta general, han expressat el seu suport al company encarregat del procediment pel crim de María del Carmen Martínez, viuda de l’expresident de l’extinta Caixa del Mediterrani (CAM) Vicente Sala.

En aquesta junta s’han mostrat “sensibles a l’interés que el denominat cas Sala ha despertat en els mitjans de comunicació”, i han acordat per unanimitat donar suport a l’actuació del jutge. El comunicat assenyala que “els lletrats de l’administració de justícia, en l’exercici d’aquesta funció com a fedataris públics, actuen amb plena autonomia i independència i sense que puguen estar subjectes a instruccions o ingerències de cap autoritat”.

“Qualsevol desacord o discrepància amb les resolucions dictades per aquests en els procediments judicials ha de canalitzar-se a través dels recursos o altres formes d’impugnació que preveuen les lleis processals, en els terminis i amb els requisits que s'hi establisquen”, han asseverat.

L’acta de culpabilitat destruïda

L’acta del primer veredicte emés pel jurat popular sobre la culpabilitat de Miguel López per l’assassinat a tirs de la seua sogra, María del Carmen Martínez, es va destruir a causa del caràcter secret de les deliberacions. Aquest primer veredicte de culpabilitat de López es va retornar als nou membres del jurat per la presidenta del tribunal, la magistrada Francisca Bru, ja que hi va detectar errors i falta d’argumentació.

Quaranta-huit hores després, el jurat va emetre un altre veredicte que, per sis vots contra tres, va canviar el destí de l’únic acusat per a determinar que Miguel López era “no culpable” de l’assassinat. Tant la Fiscalia com l’acusació particular, que exerceix el fill major de la víctima contra el gendre –Vicente Sala Martínez–, van sol·licitar l’acta de la devolució d’aquest primer veredicte per a estudiar-ne el contingut amb la finalitat de poder recórrer contra la sentència absolutòria posterior.

En unes diligències remeses a les parts, la secretaria del jurat de l’Audiència Provincial d’Alacant ha assenyalat que no pot ni ha d'emetre aquest certificat “tenint en compte que es refereix a un assumpte que no figura en les actuacions”. I explica que “la publicitat de l’acta retornada”, en referència al primer veredicte, hauria pogut vulnerar el dret de l’acusat a un juí just amb totes les garanties.

Segons el lletrat, aquest secret ve reconegut en la Constitució i, si s’infringeix, podria generar-se una responsabilitat penal per revelació de secrets. Ara, la Fiscalia i l’acusació particular han demanat anul·lar la sentència que exonera Miguel López i tornar a repetir el juí amb un jurat popular.

També et pot interessar

stats