La llei de prevenció de residus podria retardar-se per les diferències entre el PSPV i Podem

Els distribuïdors demanen una moratòria de cinc anys en la prohibició de les monocàpsules de plàstic.

La norma pretén regular, entre altres coses, l'ús de les monocàpsules i dels plàstics rebutjables
La norma pretén regular, entre altres coses, l'ús de les monocàpsules i dels plàstics rebutjables

La Llei de prevenció de residus i de foment de l'economia circular ha iniciat aquest dijous a les Corts la fase de participació ciutadana, en què els sectors implicats donen la seua opinió. En alguns punts d'aquesta norma, el PSPV i Podem han mostrat les seues diferències, un fet que fa perillar que la llei s'aprove aquesta legislatura.

Aquesta norma pretén regular, entre altres coses, l'ús de les monocàpsules i dels plàstics d'un sol ús. A més, ordena la gestió dels residus i també preveu que els bars oferisquen aigua gratuïta no envasada o la prohibició de productes amb obsolescència programada.

Els distribuïdors de venda automàtica han demanat una moratòria de cinc anys en la prohibició de les monocàpsules de plàstic. Raúl Rubio, president Associació Espanyola de distribuïdors automàtics, ha dit que s'està treballant amb inversions milionàries en investigació per a substituir els materials plàstics per altres compostables.

La norma la impulsa Podem i s'ha trobat amb els dubtes dels socialistes en qüestions com el sistema de retorn d'envasos o la creació d'una agència de residus, tal com ha reconegut el diputat socialista Manuel Pineda. Des de Podem, la diputada Beatriu Gascó ha dit que no entén que el PSPV es negue a crear una agència de residus, quan la catalana en té una on treballen 300 persones i "ací hi ha set persones treballant-hi a la Conselleria". 

La diputada de Compromís Teresa García ha demanat consens, sense oblidar "els objectius de millora i d'implantació de l'economia circular que s'han de desenvolupar". El Partit Popular es mostra en contra d'aquesta llei i Ciutadans treballarà en les esmenes.

Associacions ecologistes, representants empresarials i institucionals presenten les seues propostes per a millorar aquesta norma, que podria no aprovar-se en aquesta legislatura.

També et pot interessar