La llei del divorci compleix quaranta anys

Des de 1981 hi ha hagut més de tres milions de dissolucions matrimonials, entre divorcis i separacions

La Comunitat Valenciana lidera la taxa de separacions i divorcis
La Comunitat Valenciana lidera la taxa de separacions i divorcis / Shutterstock

El 22 de juny de 1981 es va aprovar a Espanya la llei del divorci, una fita històrica en una societat que eixia d'una llarga dictadura i que va suposar un dels primers passos per a caminar cap a la igualtat entre homes i dones.  

La llei del divorci la va impulsar el govern de la UCD d'Adolfo Suárez i pel ministre de Justícia Francisco Fernández Ordóñez, a qui van arribar a acusar de voler aprovar-la per a divorciar-se ell mateix. El ministre va afirmar al Congrés: "No podem impedir que els matrimonis es trenquen, però sí que podem impedir el sofriment dels matrimonis trencats".

Va haver-hi resistència dins de la UCD, en Aliança Popular i dels sectors més conservadors i religiosos. Així, va tirar avant incloent cauteles temporals i formals ja que, per exemple, era obligatori separar-se com a fase prèvia i hi havia un termini mínim de dos anys per a divorciar-se.

Com a aspectes conflictius van aparéixer l'impagament de pensions o la custòdia de fills, per la qual cosa es van anar introduint modificacions com el dret dels pares a optar per la custòdia dels menors (1990) o poder encomanar als avis la tutela de nets quan els seus pares no arribaren a acords (2003). Al 2005, amb el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, es va aprovar la reforma coneguda com la llei del divorci 'exprés'.

Tres milions de dissolucions matrimonials

Des de 1981 (any en què es van divorciar o separar vora 16.300 parelles) fins ara hi ha hagut més de tres milions de dissolucions matrimonials, entre divorcis i separacions, segons dades del Consell General del Poder Judicial i de l'Institut Nacional d’Estadística. Es va aconseguir la xifra rècord al 2006: 145.919 ruptures (126.952 divorcis, 18.793 separacions i 174 nul·litats).

Els anys de crisi econòmica o els mesos de la pandèmia han afectat aquestes xifres. Al 2020, tots els tipus de demanda de dissolució matrimonial van mostrar reduccions, amb una disminució conjunta del 13,3% respecte al 2019.

1981: Primer divorci a Espanya

Antonio Sarabia va ser l'advocat del primer divorci que es va formalitzar a Espanya, el 7 de setembre de 1981, encapçalat per Julia Ibars i Vidal Gutiérrez. La parella va acudir a ell per la relació d'amistat que van compartir durant el batxillerat i en ser un divorci de mutu acord i no tindre fills, els tràmits van ser senzills i la decisió del tribunal, ràpida.

També et pot interessar

stats