La llei d'ús i ensenyament del valencià celebra el 35 aniversari

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua destaca que aquesta normativa va suposar una "reivindicació dels drets democràtics".

La llei d\'ús i ensenyament del valencià celebra el 35 aniversari
La llei d'ús i ensenyament del valencià celebra el 35 aniversari

La Llei d'ús i ensenyament del valencià (LUEV), aprovada el 23 de novembre de 1983, i amb motiu del 35 aniversari, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha posat en valor aquesta normativa.

L'AVL ha recordat en una declaració institucional que les Corts, reunides a Alacant, aprovaren la LUEV fa 35 anys. Això va suposar en primer lloc la reintroducció de l'ensenyament escolar en valencià, prohibit des del 1787.

En segon lloc, va comportar la "recuperació de l'autoestima de la ciutadania valenciana mitjançant la dignificació de la llengua pròpia, marginada durant prop de 200 anys del món acadèmic i cultural", ha destacat la institució. I en tercer lloc, fou "una reivindicació dels drets democràtics dels valencians".

Per a l'Acadèmia, els últims 35 anys han sigut "exponent de diferents desfetes que han dificultat la consecució de la igualtat lingüística que s'havien proposat els legisladors dels primers temps de l'autonomia. Així, considera que "encara ens trobem davant d’una fita per què cal continuar treballant".

Per aquest motiu, l'AVL ha aprofitat la commemoració per a recordar que el valencià es un "mitjà d'enriquiment cultural i intel·lectual, a més d'una ferramenta útil per a ser utilitzada en tots els àmbits, també en la vida quotidiana, sense complexos i amb plena normalitat. Fent ús de la nostra llengua, reivindiquem, un dret com a valencians i defensem un element fonamental del nostre patrimoni".

També et pot interessar

stats