Llauradors valencians protesten pels preus ruïnosos de la ceba i la creïlla amb un mercat a les Torres de Serrans

La iniciativa l’ha organitzada l’Associació Per l’Horta i hi participen agricultors de Campanar, Benifaraig i Castellar  

Venda directa de productes de l'Horta
Venda directa de productes de l'horta / Per l'Horta

Llauradors de l’horta de Campanar, Benifaraig i Castellar, a l’àrea metropolitana de València, han decidit muntar aquest diumenge un mercat extraordinari de la creïlla i la ceba davant de les Torres de Serrans per a denunciar els “preus ruïnosos” que s’ofereixen als agricultors. 

L’acció, organitzada per l’Associació Per l’Horta,  compta amb la col·laboració de la Unió de Llauradors i Ramaders, AVA-Asaja, la Coordinadora camperola del País Valencià-COAG i UPA-PV i s'emmarca dins de la campanya 'Ara, preus justos a l'horta', on participen catorze entitats, entre organitzacions professionals agràries i associacions ecologistes. A més, també ha rebut el suport de l'Ajuntament de València i del Consell Alimentari Municipal.

"L'objectiu és cridar l'atenció de la ciutadania sobre la situació dels preus de creïlles i cebes a l’horta", ha explicat Marc Ferri, membre de Per l'Horta, qui ha alertat que els intermediaris estan oferint uns 6 cèntims per quilo, quan s'estima que, per sota dels 20 cèntims, cap dels dos cultius és rendible. A més, cal tindre en compte que els preus de venda als supermercats solen estar al voltant de l'euro”, ha afegit. 

El mercat extraordinari, que estarà obert entre les 10 i les 14 hores, es fa com una "oportunitat" que permet als llauradors vendre directament i personalment els seus productes, en aquest cas cebes i creïlles, i als consumidors, comprar-les, sabent que són de l’horta i “que la compra directa als productors és la garantia que els preus que es paguen són justos", remarca Ferri. 

Consumidors i consumidores conscients i responsables 

La campanya 'Ara, preus justos a l'horta' s'articula al voltant de tres eixos principals dirigits a consumidors, supermercats i tendes, i les administracions valencianes.

A través d'un manifest sol·licita als consumidors que adopten "criteris de compra socialment responsables", com la compra de proximitat o ecològica, sobre altres com el preu.

El paper fonamental que tenen els consumidors per a "mantindre una horta viva i un sector agrari digne" es pot demostrar també exigint responsabilitat a les administracions i grans superfícies perquè actuen en defensa dels agricultors, anima el text.

El manifest apel·la també als supermercats i botigues perquè aposten per productes de proximitat i paguen preus justos: "No és acceptable que els productors cobren menys del 20% del que paga el consumidor", adverteix.

Així mateix, el document recorda el paper que tenen les diferents administracions en qüestions com per exemple facilitar l'accés al consum de proximitat, afavorir la venda directa o aprovar etiquetatges identificatius, com la marca de producte de l'horta que es contempla en la llei de l'horta.

En les últimes setmanes les organitzacions professionals agràries i Per l'Horta s'han reunit sota el paraigua del Consell de l'Horta amb associacions de consumidors i amb l'associació de supermercats Asucova i d'empreses de distribució Anged per a trobar solucions a la problemàtica dels preus.

També han explorat la possibilitat d'arribar a vies de col·laboració amb l'Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) per a fer un estudi de costos de producció de les cebes i les creïlles, a més d'altres productes de l'horta de València.

També et pot interessar

stats