Els llauradors valencians continuaran mobilitzant-se per la crisi de preus

La Plataforma per la Dignitat de l'Agricultor s'ha reunit a Nules després que Brussel·les n’haja ignorat les demandes.

Els llauradors valencians continuaran mobilitzant-se per la crisi de preus
Els llauradors valencians continuaran mobilitzant-se per la crisi de preus

La Plataforma per la Dignitat de l'Agricultor es reuneix aquest dissabte a Nules, a la Plana Baixa, en plena crisi de preus del sector de la taronja.  Precisament aquesta setmana, una delegació de la Comunitat Valenciana ha demanat a la Comissió Europea sensibilitat davant dels problemes del sector citrícola, però Brussel·les ha fet cas omís a les demandes del camp valencià. 

Els llauradors reclamen que es protegisquen les taronges valencianes de les importacions de Sud-àfrica, entre altres qüestions. Des de la Plataforma per la Dignitat de l'Agricultor no estan satisfets amb cap de les solucions que s'han donat fins al moment i tenen previst continuar mobilitzant-se per a mantindre viva la protesta.

El portaveu de la plataforma, Cèsar Estañol, ha dit a À Punt NTC que "ni el Ministeri d'Agricultura ni la Unió Europea tenen informes del desastre" del sector citrícola valencià i que, per tant, els llauradors "hauran de fer-los arribar la documentació" per a evidenciar una situació "dramàtica". Estañol ha explicat que les encarregades de donar les xifres són les cooperatives i les organitzacions agràries, però que es tracta d'un problema econòmic per al qual calen solucions, i que exigeix eixir al carrer amb les reivindicacions. "Si acabem amb el productor, tota la cadena alimentària s'enfonsa", ha afirmat. 

Els llauradors demanen que es modifique l'acord firmat amb Sud-àfrica, culpable de la baixada de preus i d'una competència que consideren deslleial perquè no segueix una normativa fitosanitària tan estricta. El president de les cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Cirilo Arnandis, ha explicat a À Punt NTC que per a ser competitius cal que Europa exigisca als productors de països tercers el mateix que es demana als productors valencians.

El PSPV demana mesures de suport al sector

Els socialistes valencians han presentat una proposició no de llei en el Congrés per a instar el govern espanyol a prendre mesures de suport al sector agrari. El diputat Toni Quintana ha defensat que l'agricultura és "una prioritat" per al PSPV i ha exigit iniciatives que pal·lien "la pèrdua de competitivitat" del camp valencià. 

Així mateix, han reivindicat la necessitat que l'agricultura mediterrània tinga "un paper més important en la nova política agrària comuna" i se sumen a les exigències dels llauradors perquè Europa demane les mateixes garanties a tots els productes. 

També et pot interessar

stats