Què és la listeriosi i com previndre-la?

La malaltia pot tindre símptomes similars a la grip o una gastroenteritis.

Què és la listeriosi i com previndre-la?
Què és la listeriosi i com previndre-la?

Centenars de persones afectades per la listeriosi en un brot iniciat en una fàbrica de carn a Andalusia han fet que aquesta malaltia estiga en la primera plana de l'actualitat aquests dies. Però, què és la listeriosi? Com afecta? Es tracta d'una malaltia preocupant o és fàcil de previndre? 

La listeriosi és una malaltia que s'adquireix per la ingestió del germen Listeria. Una de les principals característiques del germen és la ubiqüitat, és a dir, pot viure en llocs molt diferents: en el medi ambient, en el sòl, en els aliments, en les femtes d'animals i humans, en les plantes de processament d'aliments i, fins i tot, en els frigorífics domèstics. Es diferencia de molts altres bacteris perquè pot viure en temperatures fredes, com són les de refrigeració, i també en aliments envasats al buit.

La via de contagi més freqüent és la ingestió del bacteri a través dels aliments. Els més habituals són els productes lactis sense pasteuritzar, com el formatge fresc, determinats productes carnis com els patés i les salsitxes frànkfurt, el peix i els vegetals.

Símptomes

En la majoria dels casos, la infecció per Listeria provoca febra i símptomes similars als de la grip o d'una gastroenteritis.

El desenvolupament de la malaltia depén de la quantitat de bacteris ingerits, i sobretot de l'estat immunitari de la persona.

La listeriosi té un període d'incubació extremadament variable. En brots grans, els símptomes apareixen entre tres i setanta dies després de la infecció. En qualsevol cas, els símptomes apareixen en el termini d'un mes.

Grups de risc

La malaltia és més comuna del que es pensa, ja que la majoria dels casos són lleus. Únicament és perillosa en els grups de risc: dones embarassades, adults d'edat avançada i persones immunodeprimides.

Prevenció

· Cuinar a temperatures elevades els aliments crus d'origen animal (carn, peix, etc.) i no beure llet sense tractament tèrmic.

· Rentar els aliments que es consumeixen crus (verdures, hortalisses, fruites, etc.).

· Rentar-se les mans després de manipular aliments crus.

· Netejar sovint la nevera.

· No conservar massa temps productes de xarcuteria que s'hagen de mantindre a la nevera.

· Reescalfar acuradament les restes d'aliments i els plats precuinats abans de consumir-los.

També et pot interessar

stats