Limitació d'aforaments i gel hidroalcohòlic: Tots Sants marcat pel coronavirus

Sanitat Universal estableix les mesures que cal seguir per a visitar els cementeris de la Comunitat Valenciana.

Cementeri d'Alcoi
Cementeri d'Alcoi / À Punt NTC

Falta poc menys de dues setmanes per a l'1 de novembre, dia de Tots Sants. Com totes les festivitats del 2020, estarà marcada per la pandèmia del coronavirus i sotmesa a les mesures sanitàries. La Conselleria de Sanitat Universal preveu una assistència massiva als cementeris i, per a previndre el risc d'aglomeracions, ha establit el protocol que cal seguir-hi.

Els visitants dels cementeris de tota la Comunitat Valenciana hauran de mantindre una distància interpersonal d’1,5 metres com a mínim, hauran de respectar els llocs d'entrada i d'eixida als recintes i també els itineraris fixats per a la circulació amb marques a terra o amb cartells. Per descomptat, la mascareta serà obligatòria en tot moment, excepte per a aquelles persones que tinguen alguna malaltia o una situació de força major.

Als recintes hi haurà papereres amb pedal i tapa en què els visitants podran dipositar el material d'un sol ús que hagen fet servir per a la neteja de les làpides. Els cementeris també posaran a disposició del públic gels hidroalcohòlics o desinfectants.

Pel que fa a l'aforament, els cementeris han de garantir que no hi haja més d'una persona per cada 2,25 metres quadrats. Estarà permés l'ús dels lavabos, i l'ocupació màxima serà d'una persona per a espais de fins a 4 metres quadrats.

Diversos municipis valencians han establit operatius especials per a controlar l'afluència de visitants i els accessos als cementeris.

València dividirà en sectors el Cementeri General

L'Ajuntament de València ha decidit que, entre els dies 24 d'octubre i 2 de novembre, el Cementeri General estarà dividit en sis sectors, amb accessos independents. Per a garantir que no se supera l'aforament permés, també instal·larà un comptador digital de visites a cada porta. Les autoritats recomanen no allargar innecessàriament els temps d'estada dins dels recintes municipals.

Ampliació de l'horari a Castelló de la Plana i a Alacant

Castelló de la Plana ha optat per ampliar l'horari del cementeri entre el 26 d'octubre i el dia de Tots Sants, i establir un sistema de control d'aforaments per a incentivar una assistència escalonada i reduir el risc de contagi. El cementeri obrirà les portes a les 8 del matí i tancarà a les 18 hores.

La ciutat d'Alacant també ha establit un horari especial de les instal·lacions municipals, i durant les setmanes prèvies a l'1 de novembre estarà obert de 8 a 18 hores. La Policia Local tancarà els accessos quan l'aforament es complete i, junt amb persones voluntàries, patrullarà amb bicicletes i a peu per a recordar les mesures i controlar que es respecta la distància i els itineraris.

Cita prèvia a Alcoi i Oriola

Els municipis d'Alcoi (Alcoià) i Oriola (Baix Segura) han optat per establir un sistema de cita prèvia per a les visites al cementeri. En el cas d'Alcoi s'haurà de demanar a través del web https://citaprevia.alcoi.org/ per a accedir-hi entre els dies 26 i 1 de novembre (ambdós inclosos). A Oriola, la cita s'ha de demanar en el telèfon 965 30 69 01 i la durada de la visita serà d'un màxim de 45 minuts.

També et pot interessar

stats