Les lesions en la pell poden ser les primeres manifestacions clíniques de la infecció per coronavirus

Un estudi de l'Hospital 12 de Octubre ha descrit per primera vegada la presència de la infecció en la pell.

Simulació del coronavirus en contacte amb la pell
Simulació del coronavirus en contacte amb la pell

Les lesions en la pell poden ser les primeres manifestacions clíniques d'infecció per coronavirus, segons ha demostrat un estudi dirigit pel servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital 12 de Octubre de Madrid.

L'estudi ha descrit per primera vegada la presència de partícules de la infecció per SARS-CoV-2 en la pell a través de microscòpia electrònica i ha identificat cinc tipus de lesions en la pell "susceptibles de ser les primeres manifestacions associades a la Covid-19", segons informa l’hospital en una nota de premsa.

També s'ha demostrat que l'existència del virus en les cèl·lules endotelials "afavoreix l'activació dels mecanismes que desencadenen la inflamació" que origina les lesions dermatològiques. En aquesta investigació publicada recentment en The American Journal of Surgical Pathology han participat professionals del Servei de Dermatologia de l'Hospital 12 de Octubre i de l'Hospital Clínic de Salamanca.

Tots dos centres han aportat 25 mostres de pacients de 7 a 13 anys i de 28 a 83 anys "arreplegades entre el 20 de març i el 25 d'abril" durant la primera onada de la pandèmia, segons el 12 de Octubre.

"S'han registrat cinc tipus de manifestacions cutànies diferents, de les quals 11 han sigut lesions acroisquèmiques o penellons, nou exantemes o granellades, dos processos de porpra palpable, una erupció tipus urticària i dues inespecífiques", explica l'hospital.

Tots els pacients han presentat símptomes compatibles amb la Covid-19 en el moment de la presa de la mostra, encara que en només nou dels 25 casos s'ha confirmat la infecció mitjançant PCR.

Les dades obtingudes desprenen que "no existeix una correlació directa entre les lesions cutànies i la gravetat del quadre respiratori derivat de la infecció" per Covid-19, afig la nota.

"Dels nou pacients confirmats set van correspondre al grup dels exantemes amb símptomes respiratoris clàssics que incloïen febre, tos i dispnea. I un al de l'erupció urticarial que va desenvolupar pneumònia bilateral, igual que un dels processos inespecífics".

Segons arreplega la nota, la majoria de lesions es localitzen "en peus, extremitats inferiors i tronc amb alguna lesió aïllada en mans" i desapareixen sense tractament entre quatre i deu setmanes després de l'aparició.

La investigació suggereix que la detecció precoç d'aquestes lesions cutànies "pot alertar en alguns casos de la malaltia per SARS-CoV-2 i evitar així la propagació del virus".

També et pot interessar

stats