Els al·lèrgics al pol·len patiran menys aquesta primavera

La primavera de 2018 serà lleu pel que fa als nivells de concentració de pol·len al litoral mediterrani.

La SEAIC ha presentat hui les previsions d'índex de pol·len per a la primavera, que apunten a un període de poca incidència pel que fa als efectes de les al·lèrgies. S'espera que, per exemple, a la ciutat d'Alacant la concentració de pol·len de gramínies no supere els 1.137 grans per metre cúbic. La Societat d'Al·lergologia qualifica com a lleus les xifres que estiguen per davall dels 4.000 grans per metre cúbic i com a molt lleus les que no superen els 1.000.

Les precipitacions de l'hivern, que han sigut més intenses de l'habitual, tenen una relació directa amb aquests baixos nivells de concentració. La recopilació d'aquestes dades, juntament amb d'altres com ara la temperatura i els nivells d'humitat, permeten establir els nivells d'intensitat del pol·len a diverses àrees geogràfiques.

La contaminació, factor determinant

Els experts alerten que la contaminació i el canvi climàtic produeixen més quantitat de pol·len, n'augmenten l'agressivitat i n'incrementen el temps d'exposició. L'emissió de partícules contaminants procedents de les calefaccions i dels motors dièsel alteren l'estructura del pol·len i fan que tinga una incidència més gran en persones que en són sensibles.

A més a més, segons la SEAIC, el canvi climàtic està alterant els cicles de pol·linització de les plantes, avançant-ne l'inici i retardant-ne el final. D'aquesta manera, s'incrementa la durada del procés de pol·linització i, per tant, hi ha una major exposició de les persones al pol·len.

A la franja mediterrània, les plantes amb més incidència sobre les persones al·lèrgiques són les gramínies, les oliveres, la parietària i els plàtans.

Mesures de precaució

Els metges al·lergòlegs recomanen fer cas d'una sèrie de recomanacions per a minimitzar els efectes del pol·len, com ara fer ús de mascaretes homologades i purificadors d'aire, mantindre en bones condicions el filtre antipol·len dels vehicles i ventilar els habitatges només cinc minuts al dia i sempre de bon matí o de nit. 

A l'Estat espanyol 16 milions de persones, un 33% de la població, pateixen malalties al·lèrgiques. En els últims deu anys s'ha duplicat el nombre de persones al·lèrgiques al pol·len.

També et pot interessar

stats