L'últim viatge del tramvia la Panderola fa seixanta anys

El tramvia va connectar el Grau de Castelló amb Onda durant 73 anys i va suposar un revulsiu econòmic i social a la Plana

L'últim viatge del tramvia la Panderola fa seixanta anys / À Punt NTC

El 31 d'agost de l'any 1963, fa seixanta anys, el mític tramvia la Panderola va fer l'últim viatge. Durant 73 anys va connectar el Grau de Castelló amb Onda, a la Plana. Era el mitjà de transport més modern de l'època. Un revulsiu per a l'economia de la zona, però també per a la vida social de la comarca de la Plana.

L'any 1888 la locomotora de la Panderola es posava en marxa. Batejat amb aquest nom pel color de la màquina de vapor i perquè circulava a trenta quilòmetres per hora. Connectava el municipi d'Onda amb el Grau de Castelló i en el camí travessava Vila-real, Almassora i Castelló de la Plana. Tot i que inicialment la construcció es va dissenyar per al transport de mercaderies, prompte es va convertir en una peça clau per a l'economia i la vida social de la Plana. 

"Va acostar la gent i això va portar les mercaderies, l'economia i la dinamització de la comarca. Que ara no està tan dinamitzada com estava aleshores", explica l'historiador Primitiu García Pascual.

Hui fa seixanta anys de l'últim viatge, encara molt viu en la memòria de molts veïns i veïnes. De fet, la cançó popular que se li va dedicar van arribar a cantar-la arreu del territori valencià i l'han versionada grups més actuals. La Panderola va estar en funcionament fins a l'any 1963. Encara ara una part de la història d'aquest mític tramvia de la Plana perdura en places i carrers de la comarca.

També et pot interessar

stats