L'últim pont de Pasqua deixa 588 contagis en 124 municipis valencians

La incidència del virus puja significativament en la darrera quinzena en ciutats costaneres com ara Vinaròs, Borriana o Novelda. 

Dues persones, segudes a la platja de la Malva-rosa de València
Dues persones, segudes a la platja de la Malva-rosa de València / Rober Solsona (Europa Press)

La quarta onada s'està fent esperar a la Comunitat Valenciana. El repunt que moltes veus expertes porten dies anunciant per a després de la Setmana Santa no acaba de consolidar-se al territori. És cert que la tendència a la baixa que mantenia la corba epidèmica des de mitjan febrer s'ha capgirat i ara els contagis tornen a créixer, però, de moment, ho fan de manera molt suau. El cap de setmana de Sant Vicent, l'últim festiu del període vacacional de Pasqua, ha deixat 588 nous positius repartits en 124 poblacions del territori, segons s'evidencia en l'actualització de dades territorialitzades que ha publicat aquest dimarts la Generalitat. Són xifres molt paregudes a les registrades ara fa set dies, en el cap de setmana del 2 al 5 d'abril, quan es van notificar 573 casos en 121 localitats. 

Pràcticament la meitat dels nous positius entre el passat divendres i aquest dilluns (el 51,1%) es concentren a penes en deu ciutats, entre les quals figuren les quatre grans urbs valencianes. València és l'única que en supera el centenar amb 121, mentre que cap altra arriba als 60 casos. La capital del Túria ja supera els 50 contagis d'incidència acumulada en les dues últimes setmanes, fet que la col·loca en risc mitjà per propagació del virus.

Alacant n'ha reportat 58 positius durant el cap de setmana; Borriana, 23; Castelló de la Plana, 20; i Benidorm, 16. Elx cau al sisé lloc de la taula amb 15 noves infeccions. Paterna, Torrent, Vila-real, Alaquàs i Novelda són les úniques poblacions que, juntament amb les anteriors, comuniquen més d'una desena de contagis entre el veïnat.

Tot i que el repunt és poc significatiu per ara, cada vegada són més els municipis on s'incrementa la incidència acumulada del virus (indicador que mostra la proporció de contagis entre la població) respecte a la taxa que presentaven fa quinze dies. Després del cap de setmana puja en 121, que representen el 22% del total de poblacions que hi ha en el mapa valencià. Són dos més que en el balanç anterior (119).  

El cordó litoral i les grans zones metropolitanes és on es concentren, en termes generals, les localitats amb incidències més altes i on la transmissió del virus és més elevada. Vinaròs (Baix Maestrat) i Borriana (Plana Baixa), per exemple, mantenen la tendència a l'alça que iniciaren a mitjan març i registren, de nou, els creixements més notables en ciutats de més de 20.000 habitants. Ambdues superen ja els cent casos per cada 100.000 habitants (115 i 107, respectivament), per la qual cosa se situarien ja en un escenari de risc alt, segons el semàfor del Ministeri de Sanitat. La incidència acumulada s'ha disparat en l'última quinzena un 205% en el cas de Borriana, i un 156% en el de Vinaròs. 

Destaca també el creixement a Manises (Horta Sud), que passa de registrar 3 casos per cada 100.000 habitants el passat 29 de març, a 71 en l'últim balanç, datat el 12 d'abril. Suposa un augment de més del 2.000% en a penes dues setmanes. A Requena (Plana d'Utiel-Requena) i Novelda (Vinalopó Mitjà), la pujada és del 443% i 203%, respectivament. Ambdues estan per damunt dels 50 casos que marquen el llindar del risc mitjà.

Hi ha huit poblacions, el doble que ara fa una setmana, en risc extrem o alt (més de 150 en incidència acumulada): Eslida (527), la Vall d'Alba (214), Betxí (195), Benaguasil (191), Xeraco (177), Rotglà i Corberà (176), Rafelbunyol (168) i l'Atzúbia (158). En cap d'elles s'han detectat més de nou contagis en els últims quatre dies. 

També et pot interessar

stats