L’últim adeu a George Floyd, pedra angular d’un moviment contra les injustícies racials

La família demana a la ciutadania convertir el seu assassinat en un moment de reflexió per a fer justícia.

Imatge de portada: Funeral de George Floyd en Houston. | Aaron M. Sprecher (Efe)

George Floyd ha sigut soterrat com “un germà corrent” transformat en la pedra angular d’un moviment contra les injustícies racials. Durant el funeral a la seua ciutat natal, Houston, retransmés en directe en totes les grans cadenes de televisió dels Estats Units, la família ha encoratjat la ciutadania a convertir el dolor i la indignació pel seu assassinat en un moment de reflexió per a fer justícia.

L’últim adeu ha seguit dues setmanes de protestes enceses per les imatges on es veu Floyd, de 46 anys, emmanillat i tirat d’esquenes en un carrer de Minneapolis, mentre un oficial de policia se li agenollava sobre el coll durant 8 minuts i 46 segons. El vídeo mostra Floyd sense alé mentre crida repetidament: “Per favor, no puc respirar”, poc abans de callar-se per a sempre.

Les paraules moribundes de Floyd s’han convertit en un crit de manifestació per a desenes de milers de persones de tot el món que han eixit al carrer, impertèrrits a la pandèmia del coronavirus, exigint justícia a Floyd i el final del maltractament de les minories. “No més crims d’odi, per favor. Algú ha dit que els Estats Units tornarien a ser grans, però ¿quan han sigut grans els Estats Units?”, ha dit la neboda de Floyd en referència al lema de la campanya del president Donald Trump, en una de les intervencions més sentides.

La família Floyd dirigirà una marxa cap a Washington el pròxim 28 d’agost amb motiu de l’aniversari del discurs ‘I have a dream’ del líder pels drets civils Martin Luther King Jr., assassinat el 1968.

Trump viu una de les majors crisis del seu mandat

L’homicidi de Floyd i la reacció als incendis i saquejos que acompanyaren algunes de les protestes pacífiques han submergit Trump en una de les majors crisis del seu mandat. El mandatari republicà ha amenaçat reiteradament d’enviar els militars al carrer per tal d’acabar amb les manifestacions, centrant-se a restablir l’orde sense incidir en les ferides racials dels Estats Units.

Però les intimidacions no han frenat les denúncies constants a una societat racista, representades en la figura de George Floyd. Més de 6.000 persones es van presentar aquest dilluns davant el taüt obert mentre reposava a l’església, i vora 2.500 persones van assistir al funeral que va seguir als serveis commemoratius la setmana passada a Minneapolis, on Floyd residia després d’anar-se’n de Houston.

L’agent Derek Chauvin, de 44 anys, ha sigut acusat d’assassinat de segon grau, i tres oficials més, de ser còmplices del crim el 25 de maig. A tots els van destituir del departament l’endemà de l’incident.

També et pot interessar

stats