L'UJI de Castelló ofereix una teràpia per superar la fòbia a les panderoles

Els voluntaris rebran una sessió gratuïta de tres hores en què s’enfrontaran a l'insecte

Les panderoles causen una por irracional en la major part de la societat
Les panderoles causen una por irracional en la major part de la societat / Europa Press

La panderola és un dels insectes que més fàstic produeix en la població general. Associada al fem, a les cuines i a les clavegueres, causen una por irracional i desproporcionada, una fòbia que rep el nom d'acarofòbia.

Ara, un estudi de la universitat Jaume I de Castelló, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del govern espanyol, vol oferir un tractament de teràpia per a superar aquesta por irracional. Impulsada pel Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec) de la Universitat Jaume I de Castelló, aquesta iniciativa consisteix en una sessió de teràpia psicològica gratuïta de tres hores de durada.

L’objectiu principal del projecte és comprovar què és més eficaç: la tècnica utilitzada fins ara en aquest tipus de fòbies amb insectes menuts, enfrontant la persona amb l’animal, o bé amb una nova tècnica de realitat augmentada basada en la projecció. Per això utilitzaran els dos mètodes i sotmetran les persones seleccionades a una de les dues condicions de tractament de forma aleatòria.

El tractament es durà a terme de manera presencial en la universitat. Primer, els participants rebran una avaluació específica on es comprovarà que complisquen els criteris d'inclusió requerits.

En totes dues condicions de tractament s’arreplegarà informació sobre l'ansietat, la por i les respostes fòbiques, buscant una explicació de les causes i analitzant els canvis amb l'exposició gradual amb suport del terapeuta a l'estímul temut.

El projecte inclou dues tesis doctorals, desenvolupades per Jorge Grimaldos García i María Palau Batet, totes dues codirigides per les investigadores Soledad Quero Castellà i Juana María Bretón López, professores titulars de la Universitat Jaume I.

L'equip de Laboratori de Psicologia i Tecnologia darrere d'este projecte
L'equip de Laboratori de Psicologia i Tecnologia darrere d'este projecte / Universitat Jaume I

També et pot interessar

stats