L‘STEPV demana el tancament dels centres més afectats i la paralització de les oposicions de maig

Argumenten que la incidència acumulada en els últims set dies és "molt superior a la recomanada".

Alumnat a classe amb mascareta
Alumnat a classe amb mascareta / Halfpoint (Shutterstock)

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha tornat a demanar aquest divendres en un comunicat que, davant de l'escalada del coronavirus, es decrete el tancament dels centres més afectats o amb índexs preocupants de contagis. A més, advoquen per paralitzar les oposicions docents convocades per al mes de maig perquè, al seu entendre, "no han de fer-se en temps de pandèmia".

Consideren que la Conselleria "reconeix implícitament que els centres educatius presenten una incidència acumulada molt superior a la recomanada" perquè, segons les dades facilitades per Educació, la setmana passada hi va haver 5.777 alumnes positius de 818.644 (706 per cada 100.000 habitants) i 1.206 docents positius de 78.434 (1.546 per cada 100.000 habitants). Això significa que la incidència acumulada entre l'alumnat en els últims set dies és de 706 per cada 100.000 habitants, mentre que entre el professorat ascendeix a 1.546 per cada 100.000 habitants.

El sindicat lamenta que la Conselleria "no ha fet absolutament res davant d'aquestes xifres escandaloses" i que "la situació dels més afectats és desesperant, perquè Salut Pública està saturada i ningú està fent front a la situació". Així, defenen que caldria "decretar el tancament dels centres més afectats o amb índex preocupant de contagis".

Tancament de tots els centres

Pel que fa al debat sobre si cal tancar o no tots els centres educatius, consideren que "ha d'anar acompanyat d'un confinament total de la població, excepte els serveis essencials, amb un paquet de mesures socials, econòmiques i de conciliació per a evitar l'empitjorament de les condicions de vida de la població", cosa que asseguren que fa mesos que reclamen.

Reconeixen que aquestes són qüestions de competència estatal i, per tant, insten el govern espanyol a "prendre mesures més contundents per a tallar els contagis i les morts que dia a dia van en augment". "L'objectiu ha de ser doblegar la corba i això es va aconseguir en la primera onada amb un confinament de la població", afegeixen.

La Conselleria d'Educació, per la seua banda, continua assegurant que les aules son "espais segurs i de detecció" i que, en el context actual, "no hi ha motius per a tancar els centres escolars".

Suspensió de les oposicions

D'altra banda, recorden que aquesta setmana s'ha fet públic que la Conselleria de Justícia, Interior i Administracions Públiques ha ajornat les oposicions previstes per als pròxims dies i demanen la suspensió de les d'educació, previstes per al maig. Argumenten que "ni el professorat ni la resta de les persones aspirants estan en condicions de preparar-les com correspon". A més, la incertesa sobre com estarà la situació al maig i sobre si es faran o no, "pesa molt sobre les persones que estan intentant preparar-les", conclouen.

També et pot interessar