L'Estat redueix l'aportació a la dependència en 2017 fins als 1.218 milions, davant dels 6.241 de les comunitats

Les retallades dels últims cinc anys han provocat un impacte de 4.600 milions d'euros en el sistema.

Les retallades dels últims cinc anys han provocat un impacte de 4.600 milions d'euros en el sistema
Les retallades dels últims cinc anys han provocat un impacte de 4.600 milions d'euros en el sistema / Europa Press

L'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials revela dijous noves dades sobre el finançament del sistema d'atenció a la dependència i conclou que l'aportació de l'Estat es va reduir un 1% en 2017 respecte a l'any anterior, fins a arribar als 1.218 milions d'euros, mentre que les comunitats autònomes van finançar els 6.241 milions d'euros restants. Aquesta distribució suposa que el govern central assumeix un 16,3% de la despesa en dependència, davant del 83,7% que suporten les administracions autonòmiques. 

L'organització que presenta l'estudi indica també que la despesa mitjana per persona en situació de dependència atesa en 2017 va ascendir a 8.225 euros anuals. D'aquesta xifra, 6.884 euros van ser aportats per les autonomies i 1.341 euros per l'administració central, tot i que el finançament havia de ser al 50%, segons afirma.

Les dades aportades per l'associació, tal com indiquen, es basen en fonts oficials certificades i revelen que l'impacte acumulat de les mesures de retallada, aprovades per l'anterior executiu del PP en 2012, es tradueix en 4.600 milions d'euros en els últims cinc anys. Així mateix, l'entitat denuncia que no es va executar el total del pressupost previst per al 2017 (1.262 milions d'euros), ja que van sobrar 44 milions d'euros.

Per tot açò, l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials insta el govern central a “complir el pacte per la dependència” que van signar tots els partits polítics, excepte el PP. L'entitat calcula que seria necessària una inversió de 470 milions d'euros anuals, la qual cosa permetrà “atendre cent mil persones dels llimbs de la dependència i generar més de 30.000 llocs de treball directes”. 

Amb tot, han detectat que hi ha hagut un “canvi d'actitud” en el Ministeri de Sanitat. La publicació de la informació relativa al finançament del sistema de dependència evidencia per a l'organització que es “compleix” amb un dels cinc punts del pacte per la dependència.

També et pot interessar

stats