No, l'orina infantil, la cocaïna i l'all no protegeixen contra el coronavirus

L'extensa rumorologia obliga l'OMS a desmentir les principals mentides sobre la Covid-19.

Un grup d'estudiants d'Indonèsia durant una representació artística sobre el coronavirus
27 de febrer 2020 - 19:05

Si la primera víctima de la guerra és la informació, la del coronavirus està sent el sentit comú. Els eixugadors de mans no maten el coronavirus, com tampoc consumir cocaïna, rentar-se amb orina infantil o menjar grans quantitats d'all. Per estrany que parega, aquests remeis s'han donat per vàlids en algunes parts del món, fins al punt que l'Organització Mundial de la Salud (OMS), la màxima autoritat sanitària del planeta, s'ha vist obligada a desmentir-los.

Mosquits, animals de companyia o bitllets, descartats com a vectors

El web de l'OMS desmunta, entre altres falsedats, que els mosquits, els animals de companyia o els diners en efectiu siguen vectors del patogen. No hi ha proves de contagi a través picades d'insectes; tampoc com a resultat del contacte amb gossos o gats (que sí que són, però, portadors d'altres bacteris); i el risc associat amb bitllets i monedes es considera tan ínfim com irrellevant.

El virus es propaga a curta distància i per via respiratòria

Recorda l'organisme sanitari que el Covid-19 es propaga per via respiratòria, a partir de les minúscules secrecions de tos, esternuts i saliva, les quals no arriben a més d'un metre de distància del pacient que les expulsa. És fals, per tant, que el virus es propague per l'aire a grans distàncies o entre continents.

Sentit comú, aigua i sabó, els remeis més segurs

Entre les evidències confirmades, assegura l'OMS que a pesar que el coronavirus pot infectar persones de totes les edats, són les majors o aquelles que arrosseguen altres patologies, com cardiopaties, asma o diabetis, les que més risc tenen de patir una malaltia greu en cas que resulten contagiades. La forma més eficaç de protegir-se contra el 2019-nCoV és evitar el contacte amb persones amb símptomes associats, com la febra i la tos, i netejar-se les mans sovint amb desinfectants d'alcohol o amb aigua i sabó.

No hi ha cap vacuna ni medicament efectiu

Ara mateix no hi cap medicament per a previndre o tractar el contagi i l'evolució de la malaltia depén de les defenses del pacient. La Covid-19 és tan nou i diferent que segons l'OMS necessitarà una vacuna específica, en la qual ja es treballa a correcuita. No serveixen les vacunes actuals contra la pneumònia –dissenyades contra altres virus– ni els antibiòtics, que són efectius contra bacteris i no contra els virus.

L'orina infantil, la cocaïna o els alls, entre els antídots més ridículs

Això pel que fa als remeis erronis amb certa base lògica. Però l'OMS també s'ha vist obligada a desmuntar un seguit d'antídots absurds o completament delirants que s'han estés per les xarxes socials a més velocitat que el Covid-19. L'autoritat sanitària nega categòricament l'eficàcia de l'orina infantil, la cocaïna, els eixugadors de mans, el consum d'all, l'alcohol, el clor, la llum ultravioleta o l'exposició a baixes temperatures com a remeis per a previndre o combatre un eventual contagi.

També et pot interessar

stats