L'Orgullosament Negra Fest celebra el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent a València

El Moviment per la Pau ha realitzat un vídeo en què quatre dones d’ascendència negra parlen sobre diverses situacions a les quals s'enfronten diàriament.

Cartell promocional de l'Orgullosament Negra Fest
Cartell promocional de l'Orgullosament Negra Fest / Uhuru

La celebració del Dia Internacional de la Dona Afrodescendent es va iniciar el 25 de juliol de 1992, durant la primera Trobada de Dones Afrollatines, Afrocaribenyes i de la Diàspora organitzat a la República Dominicana. Durant la trobada més de 400 dones negres de 32 països van treballar en la creació d'aliances per a lluitar contra la discriminació racial des de la perspectiva de gènere.

A l'estat espanyol es va celebrar per primera vegada aquest dia el 2017 a València amb el suport de l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. Aquesta commemoració s'emmarca en el Decenni Internacional per a les Persones Afrodescendents (2015-2024).

A més de lluitar contra estereotips racistes i masclistes que afecten les dones afrodescendents de tot el món, el Dia Internacional de la Dona Afrodescendent també celebra les fites i la resistència de les dones negres en la ciència, les arts, l'esport, la política o l'activisme.

Orgullosament Negra Fest

En aquesta línia, el col·lectiu negre d'afrodescendents i africanes de la Comunitat Valenciana Uhuru ha organitzat un minifestival que consideren un "autohomenatge" a les feminitats negres. Des de l'organització es denuncia la misogynoir, una misogínia dirigida a les dones negres que les converteix en exòtiques, les estereotipa, les maltracta i les ignora.

L'Orgullosament Negra Fest se celebrarà respectant totes les mesures de seguretat per la Covid-19 i inclourà actuacions d'artistes negres i un mercat amb productes d'artesania creats per l'Associació de Dones Africanes de Paterna.

Quatre veus contra els estereotips

El Moviment per la Pau a la Comunitat Valenciana ha realitzat un vídeo en què quatre dones afrodescendents parlen sobre diverses situacions a què s'enfronten cada dia i reflexionen sobre les seues aportacions a la societat, les seues potencialitats i sobre el caràcter resilient d'aquest col·lectiu al llarg de la història.

Aquesta producció audiovisual té la col·laboració de l'Ajuntament de València i el finançament del govern valencià a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

També et pot interessar

stats