L'operació de l'UCO per la peça secreta d'Erial se salda amb diversos registres i un empresari detingut

L'arrestat, de qui no es coneix la identitat, passa aquest dijous a disposició judicial.

Domicili de l'exconseller Fernando Castelló
Domicili de l'exconseller Fernando Castelló / À Punt

L'operació desplegada aquest dimecres per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en el marc del cas Erial, que investiga l'expresident valencià i exministre Eduardo Zaplana pel suposat cobrament de 10,5 milions en comissions derivades de les concessions de les ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana, s'ha saldat amb diversos registres en diferents ciutats d'Espanya i amb la detenció d'un empresari que compareix aquest dijous davant la jutgessa que instrueix la causa.

La intervenció dels agents es produeix una setmana després que el jutjat d'instrucció número 8 de València decretara el secret de les actuacions en una nova peça del procediment. La decisió de la magistrada va sorgir arran d'un informe de la Guàrdia Civil que estaria relacionat amb diners suposadament defraudats en paradisos fiscals. Aquest secret de les actuacions es va decretar justament un dia abans que tingueren lloc al jutjat les declaracions de diversos investigats, entre elles la de l'expresident del Consell i de Bankia José Luis Olivas, que va negar haver cobrat comissions pel pla eòlic i es va desvincular del cas.

Una setmana després de declarar-se el secret, l'UCO ha desplegat una macrooperació en diferents punts d'Espanya, entre ells Castelló i Madrid, amb diversos registres i intervenció de documentació. Un va tindre lloc aquest dimecres al domicili particular de Fernando Castelló, exconseller d'Indústria amb el govern de Zaplana i exsecretari d'Estat de Seguretat Social amb José María Aznar.

Sembla que el registre en la vivenda de Castelló estava relacionat amb el seu paper en l'aprovació del pla eòlic valencià. Durant l'escorcoll, els agents li prengueren declaració però no l'arribaren a arrestar. En principi no està previst telefonar-li perquè declare al jutjat en un curt espai de temps.

La Guàrdia Civil sí que va detindre un empresari, la identitat de qui es desconeix, que ha de passar aquest dijous a disposició judicial.

Les adjudicacions de les ITV i el pla eòlic, en el punt de mira

La investigació judicial se centra en presumptes irregularitats amb les ITV i el pla eòlic en l'etapa de Zaplana al capdavant del Consell. Un informe de l'UCO afirmava que l'expresident va ocupar un "pla de jerarquia superior" en la trama i va ser un dels "beneficiaris econòmics dels actius". El cas es va obrir per a investigar el suposat cobrament de 10,5 milions en comissions, la qual cosa podria constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. Segons l'UCO, "totes elles adjudicades i pagades per part de societats del grup empresarial Sedesa", de la família Cotino. Els diners s'enviaven a una societat a l'estranger, s'ocultaven en comptes i posteriorment tornava a Espanya.

A més de Zaplana, en el cas Erial també figuren com a imputats la dona i una de les filles, el també expresident del Consell i de Bankia, José Luis Olivas, l'exdiputada del Partit Popular, Elvira Suanzes i el seu germà, Saturnino Suanzes, el cap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, i els considerats testaferros, Joaquín Barceló i Francisco Grau. També hi estava l'expresident de les Corts, Juan Cotino, però la mort per coronavirus ha arxivat la seua causa. Es manté la imputació per als nebots, José i Vicente Cotino, entre altres empresaris, com Francisco Pérez López, representant d'una gasolinera i possible testaferro.

També et pot interessar

stats