L'Open Arms salpa des del port de Barcelona cap a les illes gregues

Després de més de cent dies bloquejat, ha rebut permís per a portar ajuda humanitària, però no per a participar en tasques de rescat.

El buc de l'ONG Proactiva Open Arms ha salpat aquest dimarts des del port de Barcelona
El buc de l'ONG Proactiva Open Arms ha salpat aquest dimarts des del port de Barcelona / @openarms_fund (Twitter)

La nau de l'ONG Proactiva Open Arms ha salpat aquest dimarts des del port de Barcelona, on feia més de cent dies que estava bloquejat, per a portar ajuda humanitària a les illes gregues de Samos i Lesbos, però no per a participar en tasques de rescat d'immigrants al Mediterrani central.

El vaixell de rescat, que no va poder soltar les amarres el divendres passat, com tenia previst, a causa del fort temporal de llevant, ha salpat a les tres d'aquest migdia. Porta vint tones de material humanitari entre roba, menjar, productes d'higiene i material escolar. 

L'organització va rebre el permís per a eixir cap a les costes gregues el 17 d'abril, però amb la condició de no desviar-se del camí i entrar a la regió de cerca i rescat del Mediterrani central. Un fet que el director de l'ONG, Óscar Camps, ha titlat "d'amenaça" perquè han sigut advertits de multa si ho fan. 

Així i tot, el cap d'operacions del vaixell, Gerard Casals, ha advertit aquest dimarts que, si es troben amb una situació d'emergència en el camí, ajudarà com fan sempre, perquè els "obliga la llei del mar".

Entre huit i deu dies de travessia

La travessia de l'Open Arms durarà entre huit i deu dies fins al primer port, a Samos. Després virarà fins a Lesbos i acabarà la missió atracant al port de Tessalònica, amb la idea també de "fer una xicoteta ruta per l'Egeu per a observar com està la situació allà", ha informat Casals.

Capitania Marítima de Barcelona, que depén del Ministeri de Foment, va denegar al gener el permís per a salpar al Mediterrani central al vaixell perquè considerava que incomplia la normativa europea per rescatar refugiats i perquè no tenia el certificat per a portar tantes persones. 

També et pot interessar