L'Open Arms continua buscant port segur sis dies després

La Comunitat Valenciana s'ha oferit com a alternativa, però el govern espanyol creu que hi ha altres ports a Europa on podrien desembarcar.

VÍDEO | L\'Open Arms continua buscant port segur sis dies després

L'Open Arms encara busca un port segur a Europa on desembarcar les 121 persones que va rescatar al Mediterrani central dijous passat. El de València podria ser un candidat, però el govern espanyol creu que hi ha d'altres ports a Europa que haurien d'oferir-se.

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha assenyalat que Espanya no és l'únic port segur del Mediterrani i ha criticat que aquest siga l'únic país que assumeix les tasques de salvament. "No es pot concloure la imatge que només Espanya constitueix un port segur. Això seria dramàtic des de punt de vista del dret humanitari, de les convencions internacionals i de la mateixa Comissió Europea", ha dit.

Des de la Generalitat, el president, Ximo Puig, ha assegurat que la Comunitat Valenciana continua sent una alternativa si no s'hi ofereix un port més proper. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, espera tractar el tema en la reunió prevista per a aquesta vesprada amb el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.

Proposta

Share Share

del País Basc

El govern basc ha llançat una segona proposta a l'executiu de Pedro Sánchez. Planteja un repartiment dels migrants rescatats per l'entitat benèfica entre les comunitats autònomes perquè els acollisquen segons criteris que atenguen a la població, la renda i la desocupació que hi ha en cadascuna d'aquestes. És el que es coneix com a proposta Share, que planteja compartir el principi de corresponsabilitat mitjançant una fórmula de distribució de l'esforç d'acollida que té en compte tres paràmetres: els ingressos fiscals (amb un pes del 50%), la població (30%) i la taxa de desocupació (20%).

La Comissió europea, per la seua banda, ha reconegut estar preocupada pel benestar de la gent a bord del vaixell i ha apel·lat al dret internacional per a permetre el seu desembarcament.

També et pot interessar