L’ONU recrimina a Espanya la devolució sumària d’un menor que va saltar la tanca de Melilla

La defensa del cas insisteix que aquesta resolució obliga l’Estat espanyol a revisar la llei de seguretat ciutadana.

Menor estranger no acompanyat atés en la Fundació Raíces
Menor estranger no acompanyat atés en la Fundació Raíces / Europa Press

El Comité dels Drets del Xiquet i la Xiqueta de Nacions Unides ha desaprovat la devolució sumària al Marroc d’un menor no acompanyat procedent de Mali que l’any 2014 va saltar la tanca fronterera de Melilla.

El cas, que va arribar a l’ONU a través de la fundació Raíces i el Centre Europeu pels Drets Constitucionals i Humans, ha generat el primer dictamen de les Nacions Unides sobre les devolucions sumàries de menors d’edat. La que es coneix també com a devolució en calent està recollida en la llei de seguretat ciutadana, una norma que empara l’expulsió al Marroc dels migrants interceptats a les tanques de Ceuta i Melilla. Però el dictamen del comité ha conclòs que la llei i la pràctica espanyola vulneren diversos drets que conté la Convenció dels Drets del Xiquet i la Xiqueta.

Concretament, al·lega que les autoritats espanyoles no van identificar el menor i no li van oferir la “protecció i assistència especial en la seua condició de menor no acompanyat”. Tampoc va respectar el principi de no devolució, al mateix temps que va exposar el menor “a córrer el risc de ser víctima d’actes de violència i tractes cruels, inhumans i degradants al Marroc”.

Així mateix, el text assegura que no va tindre possibilitat de demanar protecció com a menor no acompanyat, ni tampoc va ser assistit per un advocat amb intèrpret, per la qual cosa no va comptar amb les garanties jurídiques pertinents. “Em sent feliç i més lliure ara. M’agradaria que tothom ho sabera i que açò no tornara a ocórrer mai més”, ha assenyalat el jove després de conéixer el dictamen, que en l’actualitat treballa com a jardiner a Madrid.

Des de la fundació Raíces, que ha portat la defensa dels seus drets com a menor d’edat a Espanya, sosté que la decisió del comité “crea un precedent que garanteix els drets dels menors no acompanyats a les fronteres europees”. L’organització insisteix que aquesta resolució obliga l’Estat espanyol a revisar la llei de Seguretat Ciutadana i la legislació que autoritza aquest tipus de devolucions sumàries a Ceuta i Melilla “per a evitar que es cometen violacions de drets similars en el futur”.

“Aquest cas posa en evidència que, a Espanya, en el cas dels xiquets estrangers, les polítiques de protecció de la infància estan sotmeses a les polítiques d’estrangeria i del control dels fluxos migratoris”, ha lamentat la presidenta de la fundació, Lourdes Reyzábal. Segons ha apuntat, “les fronteres continuen sent espais on no es respecten els drets de les persones i on no hi ha les garanties jurídiques bàsiques”.

També et pot interessar

stats