L'ONU condemna Espanya per impedir a dos menors no acompanyats sol·licitar asil

Arribaren amb pastera a Almeria i se’ls va considerar adults a pesar de la documentació que acreditava el contrari.

L\'ONU condemna Espanya per impedir a dos menors no acompanyats sol·licitar asil
L'ONU condemna Espanya per impedir a dos menors no acompanyats sol·licitar asil

El Comité dels Drets del Xiquet de l'ONU ha emés dos dictàmens que condemnen Espanya per violar els drets de dos menors sol·licitants d'asil, que van arribar a soles a Almeria i que van ser declarats majors d'edat per la Fiscalia.

Segons aquests dictàmens, el Comité obliga Espanya a regularitzar els dos menors –un procedent de Costa d'Ivori i un altre de la República de Guinea que van arribar a la Península en pastera– i a corregir la data de naixement en les seues targetes d'asil conforme a la data acreditada en els documents oficials.

Segons la Fundació Arrels aquesta és la cinquena vegada que Espanya és condemnada per incompliment del Conveni de Drets del Xiquet. En aquesta ocasió la Fiscalia els "va denegar la seua condició de xiquets" en dictar un decret de majoria d'edat a pesar de disposar de documentació dels seus països. Aquesta situació va impedir als menors sol·licitar asil en no estar permesa la formalització dels tràmits a menors d'edat sense tutor.

L'ONU critica que les autoritats espanyoles no van acceptar els documents d'identitat oficials i originals del país d'origen d'aquests menors, en un dels casos un passaport biomètric i targeta d'identitat consular i diversos certificats consulars en un altre. A més, subratlla que els van declarar majors d'edat tan sols per la seua negativa de sotmetre's a proves mèdiques i que els menors no van rebre assistència de cap tutor ni representant legal.

Tot menor no acompanyat serà es considera documentat si porta documentació

En les seues resolucions, el comité recorda que els documents han de considerar-se autèntics excepte prova contrària, i que tot menor no acompanyat serà considerat documentat si es troba en possessió d'un passaport o document similar.

Insisteix així mateix que la negativa a sotmetre's a proves mèdiques no ha de ser utilitzada per a declarar la majoria d'edat, que ha de tindre's en deguda consideració la declaració dels xiquets, i que és de vital importància concedir el benefici del dubte a la persona que s'està avaluant.

També et pot interessar

stats