L'OMS estudia considerar potencialment cancerígen l'edulcorant aspartam

El 14 de juliol es publicaran dos estudis i l'Organització emetrà noves recomanacions sobre el seu consum

L'aspartam és un edulcorant no calòric habitual en begudes "light", dolços i altres productes alimentaris
L'aspartam és un edulcorant no calòric habitual en begudes 'light', dolços i altres productes alimentaris / À Punt

L'aspartam, un edulcorant no calòric habitual en begudes light, dolços i altres productes alimentaris, podria quedar declarat potencialment cancerigen per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que a mitjan juliol emetrà noves recomanacions sobre el seu consum.

Fonts de l'OMS van confirmar aquest dijous que el 14 de juliol es publicaran dos informes sobre aquest tema, un d'ells del Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (IARC), la seua branca dedicada a l'estudi d'aquesta malaltia, on s'avalua el possible efecte cancerigen de l'edulcorant.

El segon estudi, a càrrec del Comité d'Experts en Additius Alimentaris, gestionat conjuntament per OMS i per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), on es revisaran les actuals recomanacions de consum diari d'aspartam tenint en compte l'informe del IARC.

Des del 1981, els experts de l'OMS i la FAO han assenyalat que el consum d'aspartam era segur "dins de determinats límits": com a exemple s'assenyalava que la salut d'un adult mitjà podia córrer risc si prenia entre 12 i 36 pots de refresc amb aquest ingredient.

L'avaluació del IARC es va dur a terme en una reunió d'aquest òrgan del 6 al 13 de juny, mentre que els experts en additius de l'OMS i la FAO tenen en compte els seus resultats –ara com ara, no públics–, en una trobada del 27 de juny al 6 de juliol del qual eixiran les recomanacions finals.

Tots dos informes són confidencials fins al 14 de juliol, dia en què els resultats es publicaran per la revista especialitzada The Lancet Oncology i la web oficial de l'OMS.

L'aspartam s'utilitza en la indústria alimentària des dels anys 80, i és al costat de la sacarina un dels edulcorants més utilitzats.

El mes de maig passat l'OMS ja va assenyalar que els edulcorants no són efectius per a controlar el pes a llarg termini i poden tindre efectes indesitjats si s'usen per molt de temps, com l'augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults.

Per això, va desaconsellar-ne l'ús i va assenyalar que, en general, la gent ha de reduir el dolç de la dieta, i ha de fer-ho des d'edats primerenques per a gaudir d'una millor salut.

Entre els productes específics que va desaconsellar figuraven l'aspartam i la sacarina, però també l'acesulfame-k, l'advantame, els ciclamats, el neotame, la sucralosa, l'estèvia i els derivats.

També et pot interessar

stats