L’OMS no descarta una "potencial pandèmia" pel coronavirus

L'organització assegura que utilitzar aquesta paraula no està "justificat" encara i demana centrar-se en la contenció.

VÍDEO | L’OMS no descarta una \"potencial pandèmia\" pel coronavirus

En la roda de premsa diària de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a actualitzar la situació del coronavirus, el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha respost la pregunta que molts es fan en relació amb si la propagació internacional del virus requereix que s’eleve el nivell d'alerta i passe a considerar-se una pandèmia, és a dir, d'abast global.

Tedros ha incidit que encara no ha arribat el moment de prendre la decisió perquè "no s’està observant una malaltia propagada a gran escala" i que en la situació actual el terme pandèmia “no està justificat". Així i tot, ha precisat que el virus té el potencial per a arribar a ser-ho. 

La xifra més actualitzada de casos indica que el nombre d'infectats a la Xina és de 77.362, entre els quals han mort 2.618 persones. Malgrat aquestes xifres elevades, Tedros ha afirmat que els casos s’han reduït significativament, amb 460 persones malaltes i 150 víctimes mortals en les últimes 24 hores. Els especialistes consideren aquest fet com una prova que el virus pot ser contingut.

D’altra banda, una missió de l'OMS acaba de concloure dues setmanes de missió a la Xina i ha pogut determinar que a Wuhan, lloc on es va originar l'epidèmia, la taxa de mortalitat ha sigut fins ara del 2,4%, mentre que fora de la jurisdicció es redueix al 0,7%.

Missions científiques a Itàlia i l'Iran

L'Organització Mundial de la Salut ha enviat missions científiques a Itàlia i l'Iran per ajudar les autoritats a posar en marxa les mesures de contenció necessàries. Segons el director per a Emergències Sanitàries, Michael Ryan, el primer equip ja està arribant a Itàlia, mentre que el segon viatjarà dimarts a Teheran. 

Ryan ha assegurat que és probable que, en el cas de l'Iran, la ràpida multiplicació de casos podria tindre relació amb festivitats religioses en què participen molts fidels.

Els vint-i-set es preparen per a contindre possibles focus 

Experts de tots els països de la Unió Europea s’han reunit per videoconferència per valorar la possibilitat que sorgisquen nous focus de propagació similars al d'Itàlia i han posat en comú quines mesures podrien posar-se en marxa per a fer front a la situació.

Entre les qüestions abordades es troben possibles restriccions de viatges i controls en els punts d'entrada a cada país. Itàlia, a més, s'ha compromés a mantindre el comité informat dels pròxims esdeveniments i detalls sobre les zones afectades, la distribució de la malaltia i eventuals noves mesures de resposta. 

També et pot interessar

stats