L'OMS demana a Itàlia verificar l'informe que indica que el coronavirus podria circular des d'octubre de 2019

L'Institut de Tumors de Milà va identificar anticossos en pacients de càncer mesos abans dels primers casos oficials al país

Unes infermeres agarren mostres biològiques per a fer un test de Covid-19 a Roma
Unes infermeres prenen mostres biològiques per a fer un test de Covid-19 a Roma / Yara Nardi (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat a l'Institut de Tumors de Milà que faça una nova prova en un laboratori independent per a verificar l'informe en què va indicar que el virus de la SARS-CoV-2 podria estar circulant entre la població del nord d'Itàlia des de l'octubre de 2019, és a dir, mesos abans dels casos oficialment establits al país, que daten de febrer de 2020.

El novembre de 2020 l'institut va publicar a la revista científica Tumori Journal que les anàlisis de sang a pacients de càncer de pulmó havien revelat la presència d'anticossos contra una part específica del virus. Alguns dels casos corresponien a mostres que s'havia realitzat entre octubre i desembre de 2019, segons ha confirmat l'institut en una declaració enviada a l'agència EFE.

En els mesos posteriors a aquestes anàlisis, estudis filogènics, virològics i epidemiològics van afegir més proves sobre la possibilitat d'una circulació primerenca del virus a Itàlia i altres països europeus i no europeus que tenen una important activitat amb la Xina, en dates que contradiuen les estimacions de les autoritats xineses respecte dels primers casos oficials a Wuhan.

L'OMS i l'institut milanés han iniciat converses per a pactar la fórmula de les proves i definir l'estructura, el contingut i la interpretació dels resultats obtinguts.

Des del centre milanés especifiquen que "és important anticipar que els resultats i les possibles interpretacions no posaran en dubte el que es pensa actualment sobre la naturalesa i els efectes de la malaltia i l'origen del virus". I afigen que servirà "només per a confirmar o no la possible circulació del virus en un període anterior als primers casos italians constatats el febrer de 2020".

També et pot interessar

stats